Ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο και προβολάκια!

Γειά σας άνθρωποι. Σκέφτομαι να κάνω μια πατέντα στο αμαξίδιο μου για να βλέπω καλύτερα την νύχτα, χωρίς να πειράξω τις δικές του πλακέτες, όργανα και μπαταρίες. Διευκρίνηση, δεν θέλω να επηρεάσω την κύλιση του αμαξιδίου με κάποιο δυναμό.
Για αυτό υποθέτω πως, μια πρόσθετη μπαταρία λιθίου που θα την φορτίζω μετά την διαδρομή, θα κάνει δουλειά. Κάποιο απλό κυκλωματάκι με διακόπτη on/off, θα βοηθούσε.

Απλά έχω πολλές ερωτήσεις και φαντάζομαι πως θα έχετε εμπειρίες και απόψεις για να απαντήσετε.
1, θα βλέπω μέχρι 50-100 μέτρα την νύχτα ή ζητάω πολλά;
2, με 1 προβολάκια θα γίνει ''δουλειά'' ή θα χρειαστώ δεύτερο;
3, 1 μπαταρία πλήρως φορτισμένη πόση ώρα θα αντέξει με 1 - 2 προβολάκια στην μεγάλη σκάλα; Παράδειγμα 12volt μπαταρία.
4, διαβάζω σε διάφορα προϊόντα πως ανεβαίνει η θερμοκρασία τους πολύ εύκολα, το αμαξίδιο ανώτερη ταχύτητα έχει 10 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα αντέξουν ή θα γίνουμε κάρβουνο; Θα προλαβαίνουν να κρυώνουν τις νύχτες του καλοκαιριού με 25-30 βαθμούς κελσίου και 10 χιλιόμετρα/ώρα τελικής;
5, για αγορά των εξαρτημάτων: μπαταρίες & φορτιστή, φώτα, εργασία, φτάνουν 80-100 ευρώ;

Τα πιο εξειδικευμένα όσων αφορά τα ρεύματα, αμπέρ, βολτ (αν τελικά απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις), θα πάω σε κάποιον επαγγελματία για την υλοποίηση λόγω εμπειρίας και εργαλείων.

Ευχαριστώ!

3 Απαντήσεις

• Πολύ ωραία ιδέα. Πριν μπω σε αυτά που ρωτάς σκέψου μήπως σε καλύπτουν εναλλακτικές λύσεις. Πχ η nitercore έχει βγάλει ένα επαναφορτιζόμενο επαγγελματικό φακό κεφαλής με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά και συνολικό κόστος περίπου 100ευρω. Επίσης εγώ πριν μερικά χρόνια είχα εφαρμόσει ένα προβολακι λεντ σε μπαταρίες επαναφορτιζόμενου δραπανου (που ήδη είχα) και με 2-3 μπαταρίες έβγαζα περίπου μια ώρα φωτισμό.
    Τώρα σε αυτά που ρωτάς.
    1. Στη μηχανή μου έχω αυτά Προβολάκια Μοτοσυκλέτας LED 2τμχ F150-Y τα οποία τα έχω πάρει από κινεζικό στη μισή τιμή. Σε απόλυτο σκοτάδι (βουνό) φωτίζουν περισσότερα από 100 μέτρα. Στην πόλη μέσα αυτό μειώνεται πολύ λόγο φωτορύπανσης. Δεν είμαι σίγουρος πως χρειάζεται να πάρεις δύο, ένα αρκεί . Επίσης δεν είμαι σίγουρος πως χρειάζεσαι τέτοια εμβέλεια. Η εμβέλεια συνήθως απαιτείται από την ταχύτητα κίνησης. Πχ ένα αυτοκίνητο που τρέχει πχ με 150 χλμ μην φανταστείς πως τα φώτα του έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη από 150 μέτρα.
    2. Με ένα είσαι πλήρης. Σκέψου όμως μήπως βρεις λύση με 2 προβολακια, ένα διασποράς για κοντά και ένα για μακρύ συγκέντρωσης των δεσμών.
    3. Πρώτα πρέπει να καταλήξεις στα προβολακια, να δεις τα χαρακτηριστικά τους και υπάρχει τύπος που υπολογίζεται η κατανάλωση ώστε να πάρεις μπαταρία αντίστοιχη με τις ανάγκες σου. Αν τα προϊόντα είναι κινεζικα μην αρκεστεις στην ταμπέλα, θέλουν μέτρημα .
    4. Ναι ανεβάζουν θερμοκρασία αλλά έχουν είτε ψύκτρες είτε ανεμιστήρακια ενσωματωμένα. Δεν στηρίζεται η ψύξη τους στην ταχύτητα του μέσου.
    5.το κόστος είναι σχετικό με τα υλικά που θα επιλέξεις. Αλλά με λίγο καλή διάθεση, με λίγο diy και λίγο πειραματισμό στο κόστος που περιγράφεις είσαι.

Θα κλείσω λέγοντας σου πως αυτή κατασκευή (μια μπαταρία, ένας διακόπτης και ένα προβολακι) είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόνος σου και να πειραματιστείς.

• Sotiris_Mavronasios

https://youtu.be/BO_pj2pmNvE?si=XTxJKmBMrgrY6PXW κοίτα αυτό το λινκ. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βολεύει;

• aprosektos1988

Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες.
      Έπαθα πλάκα με το πόσο καλά νούμερα γράφουν οι φακοί nitecore που μου πρότεινες, δεν τους ήξερα. Στην πράξη θα δούμε. Λογικά θα καταλήξω σε κάποιον δυνατό φακό χειρός της μάρκα που είπες. Με κάποιο τρόπο να τον στήριξω κάπου χαμηλά στο αμαξίδιο. Βέβαια είναι ωραία φάση ο πειραματισμός με προβολάκια, μπαταρίες, διακόπτες, κόψε-ράψε-τρύπα-βίδωνε, κτλ.
      Και πάλι ευχαριστώ Σωτήρη.

• Καλησπέρα, από όσο γνωρίζω σχεδόν όλα τα προβολάκια για μοτοσυκλέτες είναι led

1. Άρα σίγουρα θα έχουν και μικρή κατανάλωση μπαταρίας και πιθανολογώ πως το 1 είναι αρκετό. (Πάντα αυτό εξαρτάται και απο το προβολάκι που θα επιλέξετε)
    2. Ανάλογα πάλι το προβολάκι που θα επιλέξετε, δηλαδή πόσα lumen, kelvin κτλ θα πετύχετε και το αποτέλεσμα που θέλετε όσον αφορά την απόδοση της απόστασης φωτισμού. Εδώ να προσθέσω ότι τα 100 μέτρα είναι υπερβολικά για την χρήση που το χρειάζεστε, καθώς πρέπει να υπολογίσουμε και τον παράγοντα των διερχόμενων οχημάτων.
    3. Η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται και απο τα χαρακτηριστικά της, με μια γενική ομολογία όμως πιθανολογώ να έχετε μια διάρκεια 1.5 με 2 ωρες, καθώς τα προβολακια δεν διαθέτουν σκάλες.
    4. Απο θέμα θερμοκρασίας αν κάνουμε μια παραδοχή χρήσης κοντά στην 1.5 ωρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς αρκετά διαθέτουν και ψυκτρα στο πίσω μέρος.
    5. Τέλος όσον αφορά τα χρήματα οριακά φτάνουν τα 100 ευρώ και αυτό διότι οι μπαταρίες λιθίου σε σύγκριση με τις μολύβδου είναι ακριβές αλλά και εργασία εξαρτάται πάντα και από τον ηλεκτρολόγο που θα ασχοληθεί.
  • γιατί πολύ απλά δεν κανείς αυτές τος ερωτήσεις σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων;

• aprosektos1988

Αν δεν εχεις κατι να πεις για να βοηθήσεις, μην μπαινεις στον κοπο να γραψεις. Ημουν ξεκαθαρος στο αρχικο κειμενο αλλά και στα υπολοιπα. Ειναι πολυ απλο να τα ξανα διαβασεις.

Δεν θα καθίσει κανείς να μου εξηγησει απο το τηλεφωνο πραγματα. Επισης η μεταφορα μου ειναι δυσκολη υποθεση μιας και κινουμαι με αναπηρικο ηλεκτροκινητο αμαξιδιο. Να προσθεσω πως οσα ηλεκτρολογια και συνεργεια ξερω, ειναι εξω απο την πολη που ζω.
      Αν ειναι να κανω αυτο το "μινι ταξιδι", ελεγα να το κανω μια φορα με οσες περισσοτερες πληροφοριες και προτασεις απο τους ανθρωπους με τις εμπειριες που μαζεψαν απο τις αγορες που εκαναν μεσω Σκρουτζ.
      Στο κατω κατω, ψαχνω λαμπες, ο ηλεκτρολογος δεν τις δοκιμασε ολες, ενω εδω οσοι δοκιμασαν και εχουν την ορεξη να μοιραστούν την εμπειρια τους, θα το κανουν.
      Καμια σχεση δηλαδη με εσενα!

Ευχαριστώ.