Το θέμα δεν είναι οι φωτογραφικές μηχανές και οι τύποι τους μα εμείς οι οποίοι δεν ξέρουμε τι θέλουμε, αν επι παραδείγματι θέλεις να βγάζεις φωτογραφίες σε γιορτές σε πάρτυ σε διακοπές σε εκδηλωσεις σχολικές και διάφορα τέτοια τότε απορώ που σκέφτεσαι την κατηγορία mirorless, τι θέλεις; να δημοσιεύσεις τις διακοπές σου στην Πάρο στο National Geographic; Βλέπεις οι φωτογραφικές έχουν τις δυνατότητές τους την τιμή τους αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε η δεν έχουμε ιδέα τι μας κάνει.
Προσωπικά - έχω σπουδάσει φωτογραφία πληροφοριακά- προτιμώ τις εύκολες και γρήγορες λύσεις με τύπους μηχανών που δεν με παιδεύουν να βρώ το σωστό φωτισμό να βρώ το σωστό βάθος πεδίου και άλλα τέτοια, αυτά αρκετά τα υπέφερα με τις παλιές μηχανές, τώρα με τις ψηφιακές που οι περισσότερες βγάζουν απίθανες φωτογραφίες και βίντεο παρακαλώ, λύνονται τα χέρια μου και αφοσιώνομαι αποκλειστικά στο θέμα μου.
Στο 95 % των καταστάσεων που θέλω να φωτογραφίσω οι compact μηχανές είναι υπερ του δέοντος αρκετές και μάλιστα καλύτερες και φθηνότερες!
Καλύτερες όχι απο άποψη ποιότητας φωτογραφίας, είναι αχρείαστα πολύ καλύτερες, αλλα... οπως είπα αχρείαστα.
Μια χαρά μηχανή είναι. Τώρα βέβαια για mirrorless που λες ανεβαίνεις και μάλιστα αρκετά, οπότε είναι και θέμα χρημάτων. Εγώ τις θεωρώ τις dslr και τις mirrorless επαγγελματικές κατά βάση (όχι απόλυτα) μηχανές. Ήμουν μεταξύ της fz82 και της fz300, η δεύτερη έχει κάποια πλεονεκτήματα (πχ έχει προστασία από σκόνη και νερό, επίσης φακούς λαικα και η οθόνη της "περιστρέφεται" αλλά έχει 100+ ευρώ παραπάνω. Κοίταξε να δεις τι κατάλαβα, πριν επιλέξεις δες φωτογραφίες που έχει τραβήξει η μηχανή στο ίντερνετ και θα καταλάβεις. Φυσικά θέλει ψάξιμο γιατί στο manual όντως μπορείς να κάνεις θαύματα, αλλά θέλει δουλειά να μάθεις τα βασικά iso κτλ (και εγώ τώρα τα μαθαίνω).
Είναι οι bridge μηχανές όλα σε ένα, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις φακούς και τέτοια πράγματα. Ευκολία και απλότητα και συνήθως αυτό είναι το καλύτερο. Δεν θα σε προδώσει.
δεν υπαρχει καμια συγκριση μιας μηχανης compact που εχει εναν πολυ μικρο αισθητηρα εικονας με μια Mirrorless που εχει δεκαπλασιο σε μεγεθος αισθητηρα . θελεις ποιοτητα φωτογραφιας θα αγορασεις Mirroless και Dslr . θελεις μεγαλο ζουμ θα παρεις μια compact αλλα μην περιμενεις πολλα πραγματα σε ποιοτητα φωτογραφιας και ειδικα την νυχτα ειναι οτι χειροτερο υπαρχει πεταμενα λεφτα με λιγα λογια.
το μονο που προσφερουν οι compact μηχανες ειναι το μεγαλυτερο ζουμ που εχουν . ποιοτητα φωτογραφιας ειναι πολυ κακη σε σχεση με τις dslr/mirrorless δεν υπαρχει συγκριση καμια . μονο σε περιπτωση που θελεις να εχεις μεγαλο ζουμ πας στην αγορα μιας compact .οι οποιες μονο compact δεν ειναι γιατι βλεπεις οτι ειναι ακομα μεγαλυτερες απο μια dslr σε ογκο ....για τις bridge μηχανες μιλαω.