Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο ποσό ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει ένα Nas και πόση ένα desktop PC. Υπολόγισε ένα desktop να καταναλώνει πχ 150 watt την ώρα, επί 24 ώρες, επί 30 ημέρες. Ένα τυπικό Nas με δυνατότητα για 4 δίσκους θέλει 30 watt σε κανονική λειτουργία και 5watt σε κατάσταση standby.
Τα Nas έχουν σχεδιαστεί να τρέχουν 24 ώρες, άρα έχουν καλύτερη ψύξη και μικρότερο μέγεθος από ένα mini itx desktop.
Τέλος το λογισμικό στο Nas έχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για ειδοποιήσεις και ανάκαμψη μετά από λάθος ή καταστροφή του δίσκου.
το λογισμικό πληρώνεις.
όλα τα υπόλοιπα (form factor, κατανάλωση ρεύματος, κοκ) μπορείς να τα φτιάξεις σε ένα δικό σου server αγοράζοντας τα και καλύτερα και πιο φθηνά, χωρίς περιορισμούς για το πόσα bays έχει κτλ
Αλλά την ευκολία που σου προσφέρει το λογισμικό της synology, qnap, κτλ δε θα τη βρεις αν κάνεις κάτι δικό σου με truenas, rockstar, omv, κτλ. Θες να βάλεις τους δίσκους μέσα και να πατήσεις 2-3 next σε ένα wizard και να έχεις έτοιμο ένα χώρο στο δίκτυο σου χωρίς να έχεις γνώσεις ούτε για το τι fs πρέπει να διαλέξεις και πώς? Θα πρέπει να πληρώσεις παραπάνω για κάποια έτοιμη λύση : )
Έχω γράψει review που συγκρίνει κάθε free NAS που μπορείς να βρεις: TrueNAS, EasyNAS, OMV, RockStor, XigmaNAS. Κανένα δεν έχει την ευκολία ή τις δυνατότητες ενός commercial NAS. Έστειλα emails στους κατασκευαστές να ρωτήσω πόσους developers έχουν. Η Synology απάντησε πως έχει 500 μόνο στα κεντρικά της. Οι της TrueNAS ανέφεραν 100 αλλά υποψιάζομαι πως φούσκωσαν τα νούμερα με τους συνολικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς developers. Άλλα projects (OMV, EasyNAS) είναι one man show.
Αγοράζεις Synology και στήνεται σε 5 λεπτά. Στα plugins σου δίνει mail server, camera recording, κτλ - που δεν τα βρίσκεις σχεδόν πουθενά στα δωρεάν. Και αν είσαι πιο ψαγμένος, η Synology έχει την πιο ασφαλή "μερική" χρήση BTRFs έχοντας ένα δικό της σύστημα ώστε να μην κινδυνεύουν τα αρχεία σου. Εσύ πόσο ασφαλής θα ένιωθες να βάλεις λ.χ. ένα EasyNAS (που ως project το λατρεύω) και να στήσεις ένα RAID5 array σε BTRFs?
Αν τα αρχεία σου είναι σημαντικά, πάρε ένα Synology ή ακόμη καλύτερα πάρε δύο, και κάνε incremental backups από το ένα στο άλλο με Hyperbackup.
Έχοντας desktop server (xeon L5630 με TDP 40w!) με 4 HDD και 2 SSD και 24GB ram μου καίει περίπου 150-180w, με το κοστος της KWh στα 0.12€ πάμε στα 180€ τον χρόνο σε ρεύμα.
Με 30-50w ενος 4bay nas είναι 50€ τον χρόνο σε ρεύμα, άρα σε 4 χρόνια έχει βγάλει τα χρήματά του.
Ήδη κοιτάζω να γυρίσω σε NAS.
Η τιμή των 0,12 €/kwh δεν είναι ρεαλιστική επειδή υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις αναλογικές προς τις κιλοβατώρες που κατανάλωσες. Διαιρώντας το σύνολο του λογαριασμού του ρεύματος προς τις kwh βρίσκεις τελική τιμή kwh στα 0,30.
Έτσι, στο σενάριο που περιγράφεις, η δαπάνη κοστίζει 450 € το χρόνο!
Τα NAS δεν ειναι απλα σκληροι δισκοι, αλλα προσφερουν και διαφορες δικτυακες υπηρεσιες out of the box, τις οποιες σε αρκετες περιπτωσεις θελει καιρο να τις στησεις αν δεν ξερεις και επισης δε χρειαζεται να τις κανεις maintain εσυ. Γενικα αγοραζοντας ενα NAS αγοραζεις ενα πακετο υπηρεσιων, updates, encryption, real-time backup, hosting, backup synchronisation αν εχεις π.χ. 2 μηχανηματα σε διαφορετικα μερη και λοιπα χωρις να χρειαζεται να ξερεις να τα στηνεις ολα αυτα, χωρις να χρειαζεται να ασχοληθεις για να τα στησεις, και χωρις να χρειαζεται να κανεις τιποτα σε βαθος χρονου περα απο το να πατας ενα κουμπι update. Τωρα για οικιακη χρηση οκ, αν εχεις λιγο χρονο και ξερεις στηνεις ενα σερβερακι. Σε επαγγελματικο περιβαλλον που ο χρονος ειναι χρημα, το NAS λυνει τα χερια σε πολλα πραγματα χωρις να χρειαστει να ασχοληθεις πανω απο 1 μερα.
Το DS920+ με μετρητή στην μπρίζα μου "καίει" 45W - 75W από όσο έχω παρατηρήσει. Δε νομίζω να μπορείς να πετύχεις desktop μηχάνημα να σου προσφέρει τόσο χαμηλή κατανάλωση σε αυτές τις επιδόσεις και ευκολία ρυθμίσεων, συν τις έτοιμες εφαρμογές που προσφέρει η Synology (PC & Mobile).
Αν έχεις τις γνώσεις, τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθείς και δεν σε πολυενδιαφέρει η κατανάλωση, τότε αξίζει να στήσεις Desktop Server.
Dual Xeon Server με 2x Ε5-2680 V4, 128GB RAM, RX560, 1x 2TB WD850 SSD και Hardware SAS3 RAID Controller me 4x Ultrastar 14TB σε RAID5 και μου καίει 150W την ώρα είτε idle, είτε αν δουλεύει Plex ή κάνει browsing/youtube video playback. Σίγουρα δεν καιει όσο ένα NAS, από την άλλη στα 150W δε βρίσκεις τέτοιο σπεκ σε NAS έτοιμο ανα πάσα ώρα για κάθε χρήση. 45W-75W δε νομίζω να μπορούσε να υπάρξει σοβαρό NAS να μπορέσεις να βάλεις 4 δίσκους + SSD + να τρέχεις Plex και να έχεις και καλό bandwidth χωρίς να μπουκώνει.
Εννοείται πως μπορείς. Τη χαμηλή κατανάλωση την πετυχαίνουν οι NAS από τις mobile/embedded CPU που χρησιμοποιούν, τα αδύναμα PSU και την έλλειψη GPU. Πχ ένα mini/micro pc που βασίζεται σε μία ASRock J5040-ITX ή ASRock J4125-ITX (10W TPD) πετυχαίνει καταναλώσεις γύρω στα 35W-75W με modular PSU. Και αυτό πάντα είναι σχετικό ανάλογα με το πλήθος των δίσκων, τη χρήση κλπ. Ιδίως σε ένα τέτοιο setup, μπορείς να του καρφώσεις και μία GPU και να έχεις και δύναμη για transcoding αν τρέχεις κανένα plex / jellyfin κάτι που δεν μπορώ να πω ότι έχουν cpus κατηγορίας celeron. Τους NAS τους παίρνεις και τους χρησιμοποιείς AS-IS. Για file storage είναι καλοί και κάνουν τη δουλειά τους. Το ότι τρέχουν και κανέναν docker είναι θαύμα. Αλλά μέχρι εκεί. Στην ουσία πληρώνεις το software και τίποτα άλλο. Αν φτάσεις στο σημείο να στήσεις δικό σου NAS server τότε βάλε windows / linux αντί για NAS λειτουργικό.
Θα πρέπει να το βιώσεις για να καταλάβεις το λόγο. Θα ο θέσω όσο ποιο απλά γίνεται και μην ακούς το θέμα κατανάλωσης η άλλους άσχετους λόγους γιατί πλέον μπορεί κανείς να φτιάξει σύστημα με πολύ λίγα χρήματα που να καταναλώνει το ίδιο και λιγότερο από τα NAS.
Η διαφορά δεν είναι εκεί. Η διαφορά είναι στο ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. Υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις να εγκαταστήσεις ακόμη και την τελευταία έκδοση της synology σε υπολογιστή απλό ακόμη και με VM ware. Σημαντικές όμως εφαρμογές ΔΕΝ λειτουργούν. Εκεί λοιπόν είναι απλά ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ το NAS και δυστυχώς ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η επιλογή Synology με intel επεξεργαστή η Ryzen επεξεργαστή. Ποτέ realtek εκτός και αν η χρήση θα είναι απλή δίχως ανάγκη του σημαντικότερου λογισμικού για backup. Δεν εμβαθύνω περισσότερο γιατί δεν έχει νόημα. \
Η απάντηση είναι μόνο ΜΙΑ. Δεν υπάρχει λύση παραπλήσια ούτε κατά διάνοια. Απλά.
Ο μόνος λόγος για να πάρεις NAS δεν είναι η κατανάλωση αλλά το software που σου παρέχει και είναι σημαντικό! Θα συμφωνήσω με τον teodoreh67. Αν θέλετε διαφορετικά, υπάρχουν λύσεις όπως οι μητρικές ASRock σειρά J (30-40W με 2 δίσκους) που έχουν ακριβώς την ίδια κατανάλωση με ένα NAS, με εφάμιλλες επιδόσεις, χαμηλή τιμή και με το πλεονέκτημα της αύξησης της μνήμης. Ένας από τους κύριους λόγους υψηλής κατανάλωσης στα desktop είναι η κάρτα γραφικών κάτι που είναι περιττό σε ένα NAS. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την onboard είναι μια χαρά. High end pc είναι overkill για τη δουλειά ενός NAS. Όσο για το μέγεθος, ναι τα NAS είναι μικρότερα και πιο όμορφα αλλά και ένα micro κουτί ή ακόμα και μικρότερο κάνει τη δουλειά του. Τέλος να μην πω για σπασμένα λειτουργικά που μπαίνουν σε micro pc. Χρόνο να'χεις....
καλησπερα παιδια, ασχετος εδω, απλα βλεπω οτι ειστε ψαγμενοι ολοι.
εχω καμια 20αρια δισκους εξωτερικους και εσωτερικους, που ανατα χρονια τους γεμιζω με διαφορα, απο βιντεο που τραβαω, φωτογραφιες, σειρες, παιδικα, και πολλα πολλα αλλα.
Ετυχε και ειδα ενα βιντεακι με το synology και ψηθηκα τρελα να εχω σε μια συσκευη και με την ικανοτητα να εχω προσβαση απο παντου τα αρχεια μου.
Το εγγεφαλικο το επαθα οταν ειδα την τιμη του στα 850+ ευρω.
Να σημειωσω οτι ειμαι ενας απλος χρηστης που ψαχνει λυσεις να μην εχω 20+ δισκους συνδεμενους ταυτοχρονα. Και φυσικα δεν ειμαι πλουσιος να εχω τετοια ικανοτητα για μια τετοια αγορα, ισως στα 500+- κατι να γινοταν με δοσεις.
Υπαρχει καποια εταιρια με φθηνοτερα NAS ? η μηπως μπορω σε καποιο υπολογιστη να το στησω? αν ομως χρειαζονται καλες γνωσεις σερβερ, τοτε παλι μου ειναι δυσκολο να ασχοληθω για κατι που θελω να κανω εντελως ερασιτεχνικα και για λογους διασκεδασης.
Ευχαριστω!!
Αναλόγως με το τι ψάχνεις, ανεβαίνει και το κόστος. Προσωπικά, προτείνω να μην πας πάνω από 300-350€ για αρχή. Με ένα απλό NAS της Synology με 2 bays, βάζεις τους 2 μεγαλύτερους σκληρούς και θα σε κρατήσει για καιρό (φαντάζομαι). Ειδικά εφόσον έχεις σκληρούς, γλιτώνεις και έξοδα. Δες π.χ. εδώ: Synology DiskStation DS224+ NAS Tower με 2 θέσεις για HDD/SSD και 2 θύρες Ethernet
Αν δεις ότι σου αρέσει, βολεύει, χρειάζεσαι χώρο κλπ τότε να πας σε κάτι μεγαλύτερο. Εγώ ξεκίνησα με Synology με μόνο 1 bay για να καταλάβεις, το βολεύτηκα πολύ και όλο μαζί (με σκληρό 2ΤΒ) στοίχισε κάπου στα 180€. Ακόμη και 80€ να βάλω για πούλημα το NAS, ώστε να πάρω μεγαλύτερο, δεν με πειράζει - 2 χρόνια το έχω σε χρήση και μου έλυσε τα χέρια. Πέρασα το app στο κινητό, ανεβοκατεβάζω αρχεία από οπουδήποτε (έχω 3 PCs που δουλεύω στο σπίτι) και γενικά, δεν μου έλειψε κάτι και κάνω παρόμοια χρήση με αυτή που αναφέρεις.
Το λογισμικό είναι πάρα πολύ απλό, δεν έχω δουλέψει άλλων εταιρειών βέβαια, αλλά κι από φίλους ακούω πολύ καλά λόγια για την Synology.
Αν δεν θέλεις να μπλέκεις με αγοραπωλησίες αργότερα, φυσικά πήγαινε σε κάτι μεγαλύτερο εξ αρχής, γνώμη μου πάντα τα παραπάνω.
επειδη εχω πολυ υλικο, και δεν υπαρβαλω, μιλαμε για 20+ δισκους απο 400γιγα μεχρι και 7 τερα. Δυστηχως για την δουλεια που θελω (να εχω ολα μου τα αρχεια προσβασιμα) δεν θα κανω δουλεια με καποιον σινολοτζι ενος δυο ή τριων θεσεων.
Ναι το ξερω ειναι υπερβολη, και εφοσον εχω τοσα αρχεια θα πρεπει να το παρω αποφαση οτι θα πρεπει να βαλω το χερι βαθια στην τσεπη για να εχω τα παντα σε ενα φακελο.
Απο την μερα απου εκανα την ερωτηση εδω βλεπω βιντεακια με νας φτιαγμενους με παλια πισι. Και ομολογω οτι δεν ειναι τοσο δυσκολο (ακολουθωντας τα βηματα απο τα βιντεο) και επισης με πολυ πολυ λιγοτερο κοστος.
Πχ εγω ειχα βαλει στο ματι εναν 6αρη σινολοτζι, που το βρισκω στα ελληνικα μαγαζια στα 900+ αν πω οτι παω σε 8αρη (που δεν θυμαμαι αν ηταν αλλης εταιριας) παμε στα 1200+
Με τοσα λεφτα παιρνω ενα νεο pc με πολλα sata και ευκολα 5-6 σκληρους στα 6-8 τερα.
Αλλα ετσι κιαλιως, εφοσον οπως το βλεπω θα παω στην ληση του pc, σκευτομαι να συνδεσω τους βεγαλυτερους που εχω, και σιγα σιγα να τους αναβαθμιζω ολους μεχρι να φτασω να εχω μονο μεγαλους.
Ευχαριστω για την απαντηση παντως. νεμεν ψαχνω αλλα αν εχετε κανενα motherboard με 10+ sata θα το εκτιμουσα, εχω βρει της asrock δυο motherboard, αλλα δεν κυκλοφορουν πια στην ελληνικη αγορα..
ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ synology :) . Έχουν περάσει ΠΟΛΛΑ μοντέλα/μάρκες από τα χέρια μου εδώ και πολλά χρόνια. Η φιλική μου συμβουλή είναι μόνο Synology. Μόλις ανακαλύψεις τα πλεονεκτήματα και την χρησιμότητα ενός NAS ξεκινώντας από τα φθηνότερα και ανεβαίνοντας σιγά σιγά με τα χρόνια με το που φτάσεις σε Synology αυτόματα θα αποκτήσεις και εσύ την ίδια άποψη με όσους έχουν Synology. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι παραπλήσιο και τόσο αξιόπιστο τελεία και παύλα.
Όσο για την τιμή κάπου έκανες λάθος. Θα πάρεις αυτό εδώ και θα με θυμηθείς μετά από λίγο καιρό όσο το ανακαλύπτεις.
Με 2 δίσκους 4άριδες σε raid1 θα έχεις 4 τέρα με κορυφαία ασφάλεια και αξιοπιστία.
" Βλέπω τις τιμές που παίζουν σε NAS."
Κοίταξε τα προϊόντα της Iosafe δεν είναι για στανταρ χρήση. Είναι μόνο για περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε αντοχή ασφαλεια των προστατευόμενων δεδομένων σε πυρκαγιά υψηλής θερμοκρασίας. Έχουν ειδική τεχνολογία για να κρατούν τους δίσκους απο το να παίρνουν φωτιά. Αυτή την τεχνολογία πληρώνει κάποιος ακριβά.
Κατά τα άλλα προσωπικά προτείνω να ρωτήσεις κάποιον που ξέρει να στήνει servers, (όχι πλαισιο/eshop/κοτσόβωλο/ή οποιος άλλος διορθώνει η/υ στην γειτονιά) να σου προτείνει μια σύνθεση η/υ Xeon με TrueNas λειτουργικό. Έτσι θα παίρνεις αναβαθμίσεις στο μέλλον. (Δεν πετάς το μηχανημα επειδή η κάθε D-link,κλπ αποφασίζει να σταματήσει να το υποστηρίζει και να βγαζει ενημερώσεις)
Το nas δεν ειναι τιποτε αλλο,απο μια εφευρεση κατασκοπειας της ελιτ εναντια στην ανθρωποτητα....ειναι το ιδιο με τις πλατφορμες κατασκοπειας nerflix,disney plus,hbo,spotify,tidal τα οποια ερχοντε μεταμφιεσμενα ως εταριες ψυχαγωγιας ενων ο ρολος τους εναι να συλλεγουν πληροφοριες καθε φορα που τις χρησιμοποιει ο κοσμος....δεν ειναι υπαρχει καλυτερο δολομα απο το nas...
well that escalated quickly... και αν εχω το NAS μου σε αλλο subnet χωρις internet access, και VPN με το σπιτι μου, η elite που αναφερεις ειναι σε μονιμο facepalm?
Παιδιά μια ερωτηση. εχω ενα Synology NAS DS214Play και θελω να τρεξω docker το οποιο δεν υποστηριζεται. Μιας και θελω να αναβαθμισω σε κατι πιο καινουργιο και να υποστηριζει και docker σε 2 bay τι μπορω να παρω; To docker εχει ονομααστει σε Container Manager σαν πακετο; ευχαριστω
ο Synology DS224+ είναι ο πιο οικονομικός που υποστηρίζει docker, επόμενος είναι DS723+, πιο ισχυρός επεκτάσιμος με 150 περίπου ευρώ παραπάνω. Και στις 2 περιπτώσεις θα χρειαστεί προσθήκη RAM νομίζω. Τα 2G είναι λίγα