Ποια είναι τα κριτήρια αγοράς για το πόσους σκληρούς δίσκους χρειάζομαι να έχει ένας Nas. Για παράδειγμα εάν τα αρχεία μου έχουν μέγεθος 4 ΤΒ, πόσες θέσεις σκληρών δίσκων χρειάζεται να έχει?
Τα NAS βγαίνουν από 2 θέσεις μέχρι και 12 για οικιακή ή ημι-επαγγελματική χρήση και από 16 έως 1248 για εταιρίες και Data Centers.
Αυτό που πρέπει να υπολογίσεις είναι:
α. Πόσο χώρο θα χρειαστείς. πχ: αν έχεις 3 εξωτερικούς από 1ΤΒ θα χρειαστείς 3ΤΒ ελάχιστο.
β. Πόσο έξτρα χώρο θα χρειαστείς στο μέλλον.
γ. To επίπεδο ασφάλειας, RAID 0/1/5/6/10. Δηλαδή πόσους δίσκους μπορείς να ''χάσεις'' πριν καταστραφούν τα αρχεία και αν θες να παίρνεις εσωτερικά Cold Backups και Snapshots.
δ. Αν χρειάζεσαι ταχύτητα. Είτε για μεταφορά αρχείων, είτε για επεξεργασία είτε για streaming.
ε. Aν θες να έχεις πρόσβαση από παντού εκτός σπιτιού και έξτρα backup σε cloud.
Tον περισσότερο κόσμο τον βολεύουν τα NAS με δύο θέσεις. Βάζουν 2 δίσκους σε RAID 1 και έτσι αν χαλάσει ο ένας από τους δύο μπορεί να γίνει 'ανακατασκευή' το RAID, άντε να κάνει και 1-2 Snap Shot την ημέρα/εβδομάδα. Έτσι για εσένα μπορείς να βάλεις 2 δίσκους από 6-8ΤΒ και θα είσαι καλυμμένος.
Από την άλλη μπορεί να θες περισσότερη ασφάλεια, να μην νιώθεις άνετα με το να έχεις μόνο 1 δίσκο για αστοχία και να θες παραπάνω. Εκεί πας σε NAS με 4+ θέσεις. Τα NAS με 4+ θέσεις είναι πιο ευέλικτα. Μπορείς να τρέχεις RAID 6/10 με 4 δίσκους των 4ΤΒ για συνολικό χώρο 8ΤΒ και δυνατότητα αστοχίας 2 από τους 4 πριν γίνει αδύνατη η ανάκτηση των αρχείων, συν με τον έξτρα χώρο μπορείς να παίρνεις και Snap Shots που σημαίνει πως αν σβήσεις ένα αρχείο ή το επεξεργαστείς λάθος μπορείς να γυρίσεις πίσω σε μια πιο παλιά έκδοση αντί να το χάσεις εντελώς. Ακόμα αν πάρεις NAS με 6 θέσεις μπορείς να έχεις 1 εφεδρικό (Hot Spare) δίσκο και ένα για Αρχικοποίηση (Cold Backup).
Εγώ θα σου πρότεινα το Asustor Lockerstor 6 Gen2 (AS6706T) ή το Synology DiskStation DS1621+. Μπορείς να βάλεις 4 δίσκους των 4ΤΒ σε RAID 6 για 8ΤΒ χώρο με δυνατότητα αστοχίας 2 στους 4 για αστοχία, με ένα Hot Spare, ένα Cold Backup δίσκο και έξτρα χώρο για Snap Shots για την πιο ολοκληρωμένη λύση.
Μια δευτερη επιλογή είναι το Asustor Lockerstor 4 Gen2 (AS6704T) ή το Synology DiskStation DS423+. Μπορείς να βάλεις 3 δίσκους των 4ΤΒ για 8ΤΒ χώρο σε RAID 5 με δυνατότητα αστοχίας 1 στους 3 και την τελευταία θέση μπορείς να την βάλεις για Hot Spare ή για Cold Backup και να μπορείς να παίρνεις και Snap Shots.
πχ: Εγώ έχω το Asustor AS6510T με 10 θέσεις. Έχω 7 θέσεις σε RAID 6 με δίσκους 4ΤΒ για 20ΤΒ (5 χρήστες) χώρο με δυνατότητα αστοχίας 2 στους 7 και 2 Hot Spare έτσι ώστε αν χαλάσει κάποιος δίσκος ένα βράδυ ή όταν δεν είμαι σπίτι το NAS θα χρησιμοποιήσει τον Hot Spare για να κάνει ανακατασκευή (rebuild) το RAID. Επιπλέον με τον έξτρα χώρο μπορώ και παίρνω Snap Shots κάθε 1 ώρα για όλους τους χρήστες, συν έχω και μερικούς απλούς 10ΤΒ για Cold Backup εσωτερικά στην τελευταία θέση, εκεί πάω και βάζω πολύ σημαντικά αρχεία και κρατάω ένα ιστορικό κάθε φορά που γεμίζει ο δίσκος, έτσι αν χαλάσει το NAS και όλοι οι δίσκοι ταυτόχρονα τα αρχεία μου δεν θα τα χάσω.
Ξεκίνησα να γράφω, αλλά με κάλυψες με το παραπάνω. Το μοναδικό που προσθέτω στην κουβέντα, έχω πάρα πολύ θετική εμπειρία από Synology και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για Asustor. Για πρώτη προσπάθεια και οικιακή χρήση, ίσως πρότεινα κάποιο Synology, μου φάνηκε πιο εύχρηστο όμως είναι υποκειμενικό αυτό.
Tα Synology έχουν πολύ καλό και εύχρηστο Cloud της Synology, τόσο σε απομακρυσμένη σύνδεση/συγχρονισμό αλλά και για Cloud Backup/Restore αλλά και σε τρίτους.
Από την άλλη τα Asustor βασίζονται μόνο σε τρίτους πάρωχους πράγμα το καθιστά λίγο δύσκολο για τον μέσο χρήστη.