***UPDATE 9/1/2020:
Ανακοινώθηκε επίσημα και η διάθεση του νέου Android 9.0 Pie update!
Στα θετικά προστίθεvται:
- Eπίσημη υποστήριξη και του Amazon Prime Video!
- (για ορισμένους) επιδιόρθωση του 5.1 digital audio στο Netflix
Εάν έχετε issues με το Chromecast μετά το update, επιδιορθώνεται πανεύκολα με clear cache/data και restart του MiBox!
***
Ότι καλύτερο TV box έχει περάσει ποτέ απ τα χέρια μου. Δεν ήθελα να πάρω nVidia Shield λόγω κόστους αλλά και επειδή δε με ενδιαφέρουν παιχνίδια στο TV box. Μετά από 2 μήνες χρήσης:
Στα θετικά του:
- Το ΜΟΝΟ tv box εκτός Shield με επίσημη υποστήριξη Netflix 4K και Google Chromecast. Αυτό για μένα είναι ο λόγος για να πάρεις mibox αν δεν παίζεις games σε tv boxes.
- Wifi dual-band, που σημαίνει παίζει και στην κλασική Wifi μπάντα 2.4GHz αλλά και στην πιο ειδική 5GHz για να μην μπλοκάρεται το σήμα απ'το Wifi του γείτονα. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
- Το Kodi και το PLEX στριμάρουν καταπληκτικά αν έχετε καλό Gigabit LAN δίκτυο στο σπίτι.
- Χειριστήριο Bluetooth: ΑΝΤΙΟ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ!! Δουλεύει όπου και να "κοιτάζει" το χειριστήριο.
- Voice recognition ΚΑΙ στα ελληνικά από το χειριστήριο! Integration με το Google Home/Assistant, ελέγχεις ό,τι Smart συσκευή έχεις.
- Δε ζεσταίνεται, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ flaw με αυτά τα κινέζικα android tv boxes που κολλάνε συνέχεια.
Στα αρνητικά του:
- Δεν έχει dedicated Ethernet port, wow. Αλλά πιο κάτω, υπάρχει workaround που προσωπικά δε με χάλασε.
- Για να δουλέψει σωστά, θα πρέπει να αγοράσετε συμβατό εξωτερικό USB ethernet adapter (γύρω στα 20€, παρακάτω), πράγμα που "αυξάνει" έμμεσα τη συνολική επένδυσή του στα 70€.
- Μικρός χώρος εσωτερικής αποθήκευσης (8GB, γύρω στα 5GB πραγματικός) αλλά τι σε πειράζει? Βάλε ένα δίσκο USB ή κάνε file playback μέσω LAN απ'το PC ή ακόμα καλύτερα βάλε όλα σου τα αρχεία σε NAS για να τελειώνεις μια και καλή.
Αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν αρνητικά, αλλά κατά την άποψή μου ΔΕΝ είναι αρνητικά:
- Το γεγονός ότι δεν έχει USB 3.0 αλλά USB 2.0. Ρε μαγκες, ποιο αρχείο 4K ταινίας θα τραβήξει παραπάνω από 480Mbps (η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα του USB 2.0)? Έχει *πραγματικά* νόημα να είχε USB 3.0? Θα πάτε ποτέ πάνω από 120Mbps σε ένα 4K video? Δε νομίζω.
Μερικά tips για να ξεπεράσετε τα μικρά του ζητηματάκια:
- Βάλτε το τελευταίο update (Android 8.1), λύνει διάφορα θέματα με τον ήχο, κολλήματα της συσκευής και την πληθώρα των προβλημάτων που έχει η πλειοψηφία του κόσμου εδώ αλλά και στο Reddit.
- Ενεργοποιήστε το HCMI CEC στις ρυθμίσεις για να εξαφανιστεί το ζήτημα "black screen" όταν ξυπνάει απ την αδράνεια.
- Χρησιμοποιήστε το καταπληκτικά συμβατό UGREEN USB3.0 to RJ45 hub adapter για να συνδέσετε καλώδιο Ethernet αλλά και άλλα καλούδια: Ποντίκι/Πληκτρολόγιο, δίσκους κλπ. MUST.
- Χρησιμοποιήστε το καλώδιο του κουτιού, όχι κάποιο παλιό που είχατε, εκτός αν έχετε κάποιο καλό HDMIv2.0 δικό σας.
- Στις ρυθμίσεις Display/Resolution αποφύγετε τις συχνότητες κάτω από 60Hz. Οι εφαρμογές πχ. Kodi απεικονίζουν το 4K καταπληκτικά, κι ας φαίνεται "1920x1080p" μέσα στις ρυθμίσεις του.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε gigabit ethernet switch και όχι κάποιο φθηνό fast ethernet switch στον πυρήνα της δικτύωσής σας. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για το streaming αλλά και για αυτούς που έχουν την ταινιοθήκη τους σε NAS.
- Για αυτούς που θα κάνουν file playback στο Kodi μέσω δικτύου (SMB), βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργό το SMB v3.0 πρωτόκολλο στο Services settings (expert mode).
- Αν θα το συνδέσετε με Wifi, αγοράστε ένα καλό 5GHz Access Point και βεβαιωθείτε με τη χρήση ενός Wifi scanner app στο κινητό σας ότι το Channel που θα επιλέξετε ΔΕ χρησιμοποιείται από γείτονα. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
Μύθοι για το Mibox S:
- Οτι και καλά δεν έχει passthrough Dolby/DTS στον ήχο. Μια χαρά στις ρυθμίσεις ήχου αν παίξετε θα δείτε ότι το HDMI περνάει όλο τον ήχο passthrough στον ενισχυτή. Απλά σιγουρευτείτε ότι ο ενισχυτής υποστηρίζει τα πρωτόκολλα ήχου Dolby/DTS κλπ. Το Kodi παίζει τα πάντα επίσης σε passthrough, πειράξτε τις ρυθμίσεις του αναλόγως.
Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η αξιολόγηση. Φιλικά.