Τελικά, με λίγο ψάξιμο βρήκα τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Τα ανεμιστηράκια είναι 3pin. H Be Quiet έχει λάθος στα specs του κουτιού και γράφει 4pin. Το hub του controller είναι όντως PWM, κουμπώνει σε ανάλογο heater της motherboard (4pin) και δίνει στον controller PWM σήμα που αυτός το μετατρέπει σε DC (voltage) control. Το αποτέλεσμα είναι να περιστρέφονται τα fans στο auto mode του controller σε ανάλογη ταχύτητα με την θερμοκρασία που λαμβάνουν οι αισθητήρες της mobo αλλά η κατανάλωση των fan να είναι η ίδια (3,6W) είτε δουλεύουν στις 1000rpm είτε στις 500. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με 6 fan έχουμε κατανάλωση πάντα 21,6W ενώ με PWM fans και ανάλογα με την χρήση μπορούμε να έχουμε την μισή ή και λιγότερη κατανάλωση. Από την άλλη τα watt που δεν καταναλώνονται στα 3pin fans μετατρέπονται σε θερμότητα η οποία πρέπει και αυτή να απαχθεί.
Εν κατακλείδι έχουμε ένα τέλειο case με μέτρια fan και controller που μειώνει μόνο τον θόρυβο αλλά όχι την κατανάλωση. Τελικά μάλλον θα περιμένω να βγει σε διαθεσιμότητα το mecify 2 της fractal. Σκέφτηκα και για το dark base 700 αλλά χωρίς top airflow τι να το κάνεις.
3 Comentarii
Πάνε στο BIOS/settings (βλέπε manual σελ. 33) και βάλε Fan Speed Control: Normal (λογικά είναι τσεκαρισμένο το Full Speed). Αν είναι ήδη στο Normal πάνε και στο Fan/Pump Control mode και βάλε Auto. Αν δεν πιάσει με το Auto δοκίμασε και το mode: PWM. Πάντως σε τέτοια καινούργια μητρική 99% είναι θέμα ρυθμίσεων BIOS και δεν θέλω να πιστεύω ότι φταίει το hardware του case. Επίσης οι παραπάνω ρυθμίσεις γίνονται λογικά και μέσω Easy Tune σε περιβάλλον Windows.
Σε πολλές παλιές μητρικές μπορεί ο heater να ήταν 4pin αλλά το control ήταν 3pin DC mode γιατί το 4ο pin ήταν fake και αναγκάζονταν με σπλίτερ να βάλουν όλα τα fun στο CPU heater που ήταν σίγουρα 4pin PWM. Σε εσένα όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ακολούθησα τις οδηγίες σου και το προβλημα λύθηκε μέσω του BIOS. Η ρύθμιση που χρειαζόταν ήταν απλά να γυρίσω το SYS_FAN 3 σε mode PWM, ενώ πριν ήταν στο Auto. Τώρα όταν βάζω τον μηχανικό διακόπτη του κουτιού στο Auto, τα ανεμιστηρακια γυρίζουν στα 730 RPM, ανάμεσα δλδ στην ρύθμιση 1 (490RPM) και στην 2 (770RPM). Εν καιρώ θα παρακολουθήσω τις αυξομειώσεις στις στροφές (ανάλογα τον φόρτο εργασίας δηλαδη και την εποχή) για να δω εαν και κατα πόσο με καλύπτει το αυτόματο. Ανέφερα το περιστατικό και στην BeQuiet και μου απάντησαν οτι μου αποστέλλουν άμεσα και δωρεάν το "νέο κομμάτι". Μαλλον εννοούν καινούριο HUB? Για να δούμε. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για τις οδηγίες και συμβουλές σου!
Υγ: Ημουν και εγω αναμεσα στο 802 και στο 700 αλλα τελικά διαλεξα το 802 γιατι είχε καλυτερη ροη αερα, ειναι πιο καινουριο σαν κωδικος και επισης μου φανηκε πιο λιτο και μινιμαλ. Το mecify 2 είναι επισης πολυ ποιοτικο. Στην τελική ομως είναι και θεμα προσωπικου γούστου!
Το παράπονο σου για το κοντρολερ και τους ανεμιστήρες διορθώνει εύκολα αγοράζοντας το κοντρολερ και ανεμιστήρες που εσύ θες να βάλεις μέσα. Πάντως από εργονομία είναι νομίζω το καλύτερο κουτί για το 2021? Και η φρακταλ είναι πολύ ποιοτική εταιρία αλλά δεν ξέρω εάν εκεί θα θυσιάσεις εργονομία. Εγω 99% θα πάρω αυτό το κουτί σε μαύρη έκδοση αύριο το πρωί, είπα να το συνδυάσω με μια shadow rock 3 white (άσπρο και μαύρο εναλλαγή) μέχρι να δω τι ΑΙΟ να αγοράσω, αυτό το κουλερ θα με καλύψει και θα είναι όμορφο. Όπως και να έχει ήμουν ανάμεσα στο H500P mesh της coolermaster και το Lian Li lancool II και το corsair 5000d airflow, τελικά η ζυγαριά γέρνει προς αυτό εδώ το κουτί από τα βίντεο που είδα. Το κουτί θα φιλοξενήσει έναν 5600Χ, (2χ32 cl16) 64γιγα μνήμη 3200 και μια msi MPG gaming plus μητρική.