Τι να προσέξω

• Γράφω τις απορίες μου για το προϊόν.
  • Αποφεύγω ερωτήσεις για διαθεσιμότητα, τιμή και πορεία της παραγγελίας μου.
  • Προστατεύω τα προσωπικά μου στοιχεία και δεν τα δημοσιεύω.
  • Δεν χρησιμοποιώ απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις.

Δες αναλυτικά τους όρους χρήσης για τις Ερωτήσεις Προϊόντων

Όλες οι ερωτήσεις
Όνομα χρήστη

1 Απάντηση

sentinel10

Όσο μεγάλη είναι η εστιακή του απόσταση. 650mm δηλαδή 65 πόντους όταν είναι πλήρως εκτεταμένο. Είναι συμπτυσσόμενο μοντέλο που ανοιγοκλείνει. Όπως είπα και σε άλλον φίλο, δες τις απαντήσεις, η χρήση του απαιτεί γνώσεις και κατάρτιση στον ουρανό για πλήρη αξιοποίηση. Είναι οπτικό όργανο με το οποίο πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Ο χειρισμός του απαιτεί εκπαίδευση.

10 Σχόλια

sentinel10

Ναι, μπορείς να δεις deep sky αντικείμενα αν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή, 1. Να είσαι σε σχετικά σκοτεινό ουρανό, είναι λίγες οι ίντσες του σε διάμετρο που σημαίνει πως θα δεις τα πιο φωτεινά από αυτά αλλά και πάλι, όχι όπως θα τα έβλεπες από πλήρως σκοτεινό ουρανό. Εννοείται πως μιλαμε κυρίως για κατάλογο Messier. 2. Να έχεις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ εγκαταστήσει φωτοχιτώνιο (light shroud) στο κενό κομμάτι του μέχρι το δευτερεύον κάτοπτρο, και για να μην σου πέσει τίποτα μέσα στο πρωτεύον, αλλά κυρίως για να μην σε βαράει ο διάχυτος φωτισμός από τα πλάγια. Μόνο με πλήρη συσκότιση των κατόπτρων του αποδίδει τα μέγιστα το συγκεκριμένο όργανο, αυτό στο λέω με απόλυτη σιγουριά σαν κάτοχός του από το 2009. 3. Να ξέρεις που να βρεις τα πιο φωτεινά deep sky στον ουρανό, δεν ξέρω πόση γνώση του ουρανού έχεις, αν δεν την έχεις όμως πρέπει να την αποκτήσεις προκειμένου να τα βρεις. Πρέπει να μάθεις να διαβάζεις αστροχάρτες, να εξοικειωθείς με τις ουράνιες κινήσεις και την χωροταξία του ουρανού, διαφορετικά ο ουρανός δεν θα είναι ποτέ ένα φιλικό μέρος και θα σου σπάσουν τα νεύρα...γνώση, μεθοδικότητα, υπομονή, θέληση και επιμονή, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε ερασιτέχνη Αστρονόμο. Ξεκίνα με γαλαξία Ανδρομέδας (Μ31), Μ42 στον Ωρίωνα, και τώρα που έρχεται η Άνοιξη και είναι εποχή των Γαλαξιών, βούτα στην Παρθένο, στον Λέοντα και στην Κόμη της Βερενίκης να δεις τους πιιο φωτεινούς από αυτούς...για αυτούς όμως θες ΣΙΓΟΥΡΑ σκοτεινό ουρανό...αλλιώς το ξεχνάς.

Panagiotis_Salemis4099

Vaonis hestia περιέχει και solar filter (και ευχαριστώ και της άλλες δύο απαντήσεις)

sentinel10

Όχι, δεν κάνει για ηλιακή παρατήρηση το συγκεκριμένο όργανο, ούτε περιέχει ειδικό φίλτρο. Για τέτοια παρατήρηση θες κλειστού τύπου σωλήνα για να μπορεί να προσαρμοστεί καλά το φίλτρο και να μην φύγει! Είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο να πέσει το φίλτρο για τον Ήλιο, ρισκάρεις να τυφλωθείς! Αν θες ηλιακή παρατήρηση θα πρέπει να πας σε ένα απλό αχρωματικό διαθλαστικό (refractor) τηλεσκόπιο, όχι Νευτώνειο κατοπτρικό όπως αυτό. Εκεί θα μπορέσεις να βάλεις ένα απλό ηλιακό φίλτρο (π.χ. Baader Astrosolar) για να βλέπεις μόνο την φωτόσφαιρα του άστρου μας, δηλαδή τις κηλίδες. Αν θες να βλέπεις προεξοχές, κοκκίαση και γενικά, την κίνηση του άστρου, θες παρατήρηση με φίλτρο Υδρογόνο Αλφα (για την χρωμόσφαιρα) που είναι πανάκριβο ή ειδικό H-Alpha τηλεσκόπιο (όπως ένα Coronado ή Lunt) που είναι ακόμη πιιο πανάκριβο...φίλε μου μάθε πρώτα τα βασικά και μην μπλέκεις με πανάκριβες αγορές, η Ερασιτεχνική Αστρονομία έχει πολλούς τομείς, ξεκίνα όπως σου έγραψα παραπάνω από πιο απλά πράγματα και μετά "γκαζώνεις" όσο σε παίρνει η τσέπη σου και η μέση σου (κάποια μεγάλα τηλεσκόπια είναι θεόβαρα!). Μπες και στο γκρουπ μας EEAE (Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση) στο Facebook για περισσότερη βοήθεια από γνώστες του συλλόγου μας. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Αθήνα, εκτός αν είσαι σε άλλη πόλη οπότε πες μου να σε παραπέμψω σε αντίστοιχο τοπικό σύλλογο. Αυτά αν θες να εμβαθύνεις πραγματικά.

Panagiotis_Salemis4099

Ρώτησα γιατί στο εξωτερικό υπάρχουν δυο έκδοσης η κανονική και η premium όπου η premium έχει ειδικό φίλτρο για τον Ήλιο.

sentinel10

Αν έχει βγει ειδικά σχεδιασμένη έκδοση για ηλιακή παρατήρηση δεν το γνωρίζω. Για να το λες θα ισχύει. Στείλε ένα link να την δούμε. Κάποια άλλη σχεδίαση θα έχει σίγουρα.

Όνομα χρήστη