Skroutz.gr

Συζήτηση για το Epson WorkForce Pro WF-5620DWF

Παρακολούθηση της συζήτησης
Epson WorkForce Pro WF-5620DWF
 1. Διαβάζω στις κριτικές το εξής "Το κόστος της ασπρόμαυρης εκτύπωσης ανέρχεται στα 1,2 λεπτά του ευρώ συν το κόστος χαρτιού και είναι εξαιρετικά οικονομικό. "

  Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Έχω τον συγκεκριμένο εκτυπωτή καθώς και τον όμοιο από πλευράς αναλωσίμων WF-5110, και έχω χρησιμοποιήσει σε παραγωγή εκτυπωτές Inkjet μικρού και μεγάλου μεγέθους.. 1.25 λεπτά είναι το 1/4 του θεωρητικού κόστους της σελίδας 20% (5 λεπτά με τα μεγάλα μελάνια), αλλά ποτέ δεν είναι έτσι. Σε χρήση μικρού γραφείο το κόστος δεν πέφτει με τίποτε κάτω από το 5 λεπτά η σελίδα, ακόμα και αν τυπώνεις μόνο ασπόμαυρο κείμενο (πχ είσαι δικηγόρος).

  1) Στους εκτυπωτές inkjet, το κόστος δεν είναι ποτέ το κόστος συνεχούς εκτύπωσης με το οποίο υπολογίζονται οι σελίδες που υποτίθεται ότι θα τυπώσει. Αν δηλαδή δώσεις 200 ευρώ για τα μεγάλα μελάνια του, δε θα δεις 4000 σελίδες 20% αν δεν τυπώσεις συνεχόμενα τις 4,000 σελίδες. Αν πχ τον ανοίγεις για να τυπώσεις λίγες σελίδες μια φορά τη μέρα, αποκλείεται να τυπώσεις πάνω από 1000-1300 και σε μικρότερους εκτυπωτές ίσως δεν τυπώσεις ούτε το 1/6 απ' ότι γράφει απ' έξω το μελάνι. Σε τεστ σε παλιότερους stylus, όταν η χρήση ήταν περιστασιακή, τα 4/5 περίπου του μελανιού πήγαιναν σε καθάρισμα και όχι στη σελίδα. Το γράφουν στα ψιλά γράμματα οι κατασκευαστές.

  2) Ακόμα και όταν τυπώνεις μαύρο μόνο, όλες οι κεφαλές καθαρίζονται κανονικά επειδή είναι θέμα συντήρησης. Δε θα αδειάζει μόνο το μαύρο δηλαδή αν τυπώσεις 1000 μαύρες 5%. Σε περιστασιακή χρήση θα αδειάζουν πάρα πολύ και τα άλλα τρία χρώματα. Γιατί, επαναλαμβάνω, το μελάνι πετάγεται το περισσότερο στη συντήρηση όταν η χρήση είναι περιστασιακή (δηλαδή όχι πχ 1000 σελίδες εκτυπωμένες συνεχόμενα σε μια μέρα).

  4) Ανάλογα με τις ρυθμίσεις και το περιεχόμενο της σελίδας, μπορεί να χρησιμοποιούνται όλα τα χρώματα ακόμα και αν η σελίδα φαίνεται να είναι ασπρόμαυρη ή να έχει μόνο κείμενο. Οι πιο πολλές εφαρμογές στέλνουν πλούσιο μαύρο (δηλαδή μαύρο με χρώμα, και μέχρι τριπλάσιας κάλυψης) αντί για σκέτο μαύρο. Το πλούσιο μαύρο έχει κάλυψη έως 2.5 και 3 φορές αυτή του σκέτου μαύρου. Με ένα σκανάρισμα στα 1200dpi μπορούμε να δούμε τι κάνει η εφαρμογή με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του εκτυπωτή.

  5) Στους εκτυπωτές Inkjet, ένα μεγάλο τμήμα του κόστους είναι το κόστος της απόσβεσης. Η κεφαλή έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, και σε αυτούς τους εκτυπωτές είναι 150,000 σελίδες, όπως μπορούμε να μάθουμε στο γιαπωνέζικο site. Ο εκτυπωτής δηλαδή θα αντέξει 150,000 σελίδες 20% σε απλή ποιότητα και απλό χαρτί. Η αντοχή σε κείμενο 5% είναι πάλι 150,000 γιατί η κεφαλή θα φθαρεί στο μαύρο ακόμα και αν τα άλλα ακρφύσια έμεναν αχρησιμοποίητα (που δε μένουν ποτέ, λόγω συντήρησης). Οι 150,000 αφορούν χαμηλή ανάλυση εκτύπωσης (τη default) και πέφτουν στο μισό αν ψεκάσουμε περισσότερες φορές (high). 75,000 δηλαδή. Επειδή όμως τα ακροφύσια ψεκάζουν και όταν δεν τυπώνουμε (συντήρηση/καθάρισμα) σε περιστασιακή χρήση τα 150,000 ή 75,000 πέφτουν στο 1/3 περίπου. Δηλαδή 50,000 σελίδες. 0.6 λεπτά λοιπόν είναι μόνο η απόσβεση του εκτυπωτή σε χρήση 5% ως απλό μηχάνημα. Αν μάλιστα τυπώνουμε το απλό κείμενο σε καλό χαρτί και full ανάλυση (4800χ1200), το κόστος απόσβεσης τετραπλασιάζεται στο 5%, δηλαδή γίνεται 2.4 λεπτά μόνο το κόστος εκτυπωτή/κεφαλής. Στη χρήση παραγωγής το κόστος είναι αμελητέο γιατί χρησιμοποιούμε πολύ μελάνι και συνεχόμενα. Όταν τυπώνεις μικρή κάλυψη και περιστασιακά όμως, σε τρώει η συντήρηση.

  6) Ο εκτυπωτής έχει και άλλα αναλώσιμα. Στις 50,000 σελίδες πχ θέλει αλλαγή το κουτάκι πίσω που κοστίζει περίπου 25 ευρώ. Αυτό όμως σε περιστασιακή χρήση ή όταν τυπώνουμε και φωτογραφίες, μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Τα 0.1 λεπτά είναι καλή εκτίμηση για 20% κάλυψη.

  7) Αν όντως χρησιμοποιείς τόσο τον εκτυπωτή, θα χρειαστείς και άλλα αναλώσιμα, όπως χρειάστηκα και εγώ. Πριν τις 50,000 χρειάστηκε γρανάζια , και το σύστημα διπλής όψης ολόκληρο. Περίπου 60 ευρώ με μεταφορικά όλα μαζί. Επιπλέον 0.1 ευρώ δηλαδή εκεί. Η διπλή όψη δεν είναι τόσο καλοφτιαγμένη όσο σε έναν Laser αυτής της τιμής.

  8) Και όλα αυτά προυποθέτουν ότι δε θα χρειαστεί ποτέ εξτρά καθάρισμα. Σε περιστασιακή χρήση ίσως χρειαστεί. Το καθάρισμα που κάνουμε εμείς (όχι αυτόματα) πετάει άφθονο μελάνι από όλα τα ακροφύσια. Στον συγκεκριμένο μιλάμε για λίγα ευρώ κόστους μελάνης κάθε φορά, αντίστοιχο της εκτύπωσης μερικών φωτογραφιών, γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο έχει πάρα πολλά ακροφύσια (3200). Άλλοι έχουν πολύ λιγότερο πχ 500 και παλιότεροι είχαν ακόμα λιγότερα.

  Αντί για 1.2 λεπτά λοιπόν, ευχαριστημένοι να είμαστε αν σε περιστασιακή χρήση 5% μαύρου βγει συνολικά στα 5 λεπτά. Αν θέλουμε μαύρο παίρνουμε laser με μεγάλo toner και διπλή όψη. Πάντα βγαίνει πολύ πιο φτηνά, η διαχείριση χαρτιού είναι καλύτερη, η ταχύτητα μεγαλύτερη (όχι 10 το λεπτό που είναι σε αυτόν τον Inkjet σε διπλή όψη), και το κείμενο έχει πολύ καλύτερη πραγματική ανάλυση σε πολύ φτηνότερο χαρτί. Ποτέ inkjet για χαμηλή κάλυψη και ασπρόμαυρο κείμενο.

  Και φυσκά, ο συγκεκριμένος εκτυπωτής δεν είναι εκτυπωτής για μεγάλες ανάγκες εκτύπωσης, γιατί το κόστος είναι πολύ ψηλό. Με το κόστος που έχει το μελάνι, συμφέρει περισσότερο να πάρουμε εκτυπωτή των 3,000 ευρώ. Ακόμα και αν δούλευε άριστα με συμβατό μελάνι, σε μεγάλη κάλυψη το κόστος παραμένει μεγάλο γιατί η κεφαλή είναι αναλώσιμο και θέλει αρκετή συντήηση. Πάλι ο μεγάλος laser συμφέρει αν ξέρουμε να διαλέξουμε, ακόμα και και αν ο Laser χρησιμοποιείται με αυθεντικά αναλώσιμα και δεν έχουμε γνώσεις συντήρησης.

  Γενικά, να παίρνουμε το κατάλληλο εργαλείο για κάθε δουλειά. Δεν παίρνουμε αυτό τον εκτυπωτή επειδή νομίζουμε με πρόχειρο υπολογισμό ότι έχει 1.2 λεπτά κόστος στο μαύρο 5%. Ο υπολογισμός συνολικού κόστος χρήσης είναι πολύ δύσκολη δουλειά, που ακόμα και επαγγελματίες την κάνουν λάθος. Απόδειξη οι έλληνες επαγγελματίες που πουλάνε πολύ κάτω από το κόστος γιατί δεν ξέρουν να το υπολογίσουν στα μεγάλα μηχανήματα. Στο ebay μπορεί κανείς να βρει αρκετά μεγάλα μηχανήματα που κόστισαν πάνω από 1 ευρώ η σελίδα σε τελική ανάλυση, και τα πουλάνε εταιρίες που πουλούσαν εκτύπωση με 15 και 20 λεπτά.

 2. Μελάνια ἄλλαξες ἄν ναί ποιά ἔβαλες; Εἴχα τόν 4525 καί εἴχα εὐχαριστηθεῖ καθαρές ἐκτυπώσεις χωρίς μουτζοῦρες. Μετά τίς 2-3 ἀλλαγές μελανιῶν καί γύρω στίς 8000 - 12000 σελῖδες δέν θυμᾶμαι ἀκριβῶς τρύπησε τό τροφοδοτικό καί τά ἔκανε κίτρινα ὅλα. Αὐτό ἀνιχνεύεται ἀνοίγοντας τό κεντρικό καπάκι καί βάζοντας τό χέρι ἀπό μέσα κάποια στιγμή θά λερώνει κάποιο χρῶμα. Ὅταν συμβεῖ αὐτό παίρνεις ἕνα τροφοδοτικό 40 - 50 € καί τό ἀλλάζεις γιά νά προλάβεις τό λέρωμα.