Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την επιλογή παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου

Ο πελαργός είναι έτοιμος να προσγειωθεί στο μαιευτήριο, φέρνοντας μαζί το νέο μέλος της οικογένειας, και οι προετοιμασίες για την άφιξή του αναμένεται να κορυφωθούν. Αναμφισβήτητα, η λίστα με τα αναγκαία είναι μακρά, αλλά ανάμεσα στα πιο σημαντικά είδη βρίσκεται το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Αυτό το κάθισμα θα είναι απαραίτητο από την πρώτη στιγμή κατά την έξοδo από το μαιευτήριο. Άλλωστε σύμφωνα με τη νομοθεσία, η χρήση τους στην Ευρώπη είναι υποχρεωτική μέχρι το 12 έτος ηλικίας ή έως και τα 150 εκατοστά ύψους και πάνω από 36 κιλά βάρος (Νόμος 2696, στα Άρθρα 12 και 33). Ας είμαστε, επομένως, προετοιμασμένοι με κάθε τρόπο, επιλέγοντας το κατάλληλο παιδικό κάθισμα για κάθε στάδιο της ανάπτυξης του μικρού μας.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων

Για να επιλέξεις το παιδικό κάθισμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου, υπάρχει πλήθος επιλογών, με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν θέλεις να δεις τις δικές μας προτάσεις, μπορείς να διαβάσεις και τον οδηγό μας με τα καλύτερα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για κάθε ανάγκη.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διαχωρίζονται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Tο βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο

  • Το ύψος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο

  • Τη δυνατότητα προσανατολισμού του κατά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο

  • Την βαθμολογία ADAC που έχει κατακτήσει κάθε κάθισμα


Κριτήριο βάρους

Το καθισματάκι θα πρέπει πάντα να συμβαδίζει με το βάρος του παιδιού. Άλλωστε κάθε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε με γνώμονα αυτό το κριτήριο και συμμορφώνεται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ECE R 44/04.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο ανάλογα με το βάρος του μικρού σας επιβάτη, προκειμένου να προσφέρετε την απαραίτητη ασφάλεια κατά τη μεταφορά του στο αυτοκίνητο. 

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει την κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού. 


Ομάδα Βάρος Ενδεικτική Ηλικία
0 Από τη γέννηση μέχρι 10 κιλά 0 - 12 μηνών
0+ Από τη γέννηση μέχρι 13 κιλά 0 - 15 μηνών
1 Από 9 μέχρι 18 κιλά 9 μηνών - 4 ετών
2 Από 15 μέχρι 25 κιλά 4 ετών - 8 ετών
3 Από 22 μέχρι 36 κιλά 8 ετών - 12 ετών
Υπάρχουν καθισματάκια που ανήκουν σε περισσότερες της μίας ομάδας και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. Group 0,0+,1Group 1,2Group 1,2,3Group 0,0+,1,2)
Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Κριτήριο ύψους

Αυτός ο παράγοντας βασίστηκε στο i-Size το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας για παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, το οποίο βασίζεται στο ύψος του παιδιού (ρύθμιση R44/04) αντί για το βάρος και αποτελεί το πρώτο στάδιο της νέας ευρωπαϊκής ρύθμισης R129, για να εξασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή του παιδικού καθίσματος και τη μέγιστη ασφάλεια κατά τη μεταφορά του σε αυτοκίνητο.

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει την κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το ύψος, το βάρος και την ηλικία του παιδιού. 

Κατηγορία i-Size Ύψος (εκ.) Βάρος (Κιλά) Ενδεικτική Ηλικία
i-Size R129-00 40 - 75 0 - 13 0 - 12 μηνών
i-Size R129-01 61 - 105 9 - 18 12 μηνών - 4-5 ετών
i-Size R129-02 76 - 150 15 - 36 4-5 ετών+

Κριτήριο προσανατολισμού

Ανάλογα με τη δυνατότητα προσανατολισμού που έχει το παιδικό κάθισμα κατά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες:

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα πίσω. Τέτοιο προσανατολισμό θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε το πρώτο του καθισματάκι. Σύμφωνα με πρόσφατες παιδιατρικές έρευνες, συνιστάται η επιλογή καθισμάτων με φορά προς τα πίσω, έως την ηλικία των δύο ετών ή έως ότου το παιδί ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος για το κάθισμα, καθώς σε μία τόσο μικρή ηλικία ο αυχένας του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος. Έτσι, η στάση σώματος υποστηρίζεται ενώ προστατεύεται αποτελεσματικότερα το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη του παιδιού σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού οι δυνάμεις κατανέμονται με πιο ομοιόμορφο τρόπο στο σώμα του παιδιού. Είναι ελαφριά, φορητά και εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας τριών ή πέντε σημείων. Ορισμένα καθισματάκια οπίσθιας κατεύθυνσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως relax ή είναι κατάλληλα διαμορφωμένα έτσι ώστε να προσαρμόζονται πάνω σε καροτσάκια. Τα καθισματάκια της κατηγορίας υπάγονται στις ομάδες 0 ή/και 0+.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Τα καθίσματα αυτοκινήτου που μπορούν να τοποθετηθούν είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός, είναι γνωστά ως "πολυκατευθυντικά" καθίσματα. Η κύρια χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται στην ανάπτυξη του παιδιού, καλύπτοντας περισσότερα στάδια από τα σταθερά καθίσματα προς τα πίσω. Είναι συνήθως μεγαλύτερα σε μέγεθος σε σύγκριση με τα πιο απλά καθίσματα με κατεύθυνση προς τα πίσω. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι συνίσταται να στρέφονται προς τα εμπρός, αφότου το παιδί συμπληρώσει τα δύο χρόνια. Εάν επιλέξετε ένα τέτοιο κάθισμα για ένα βρέφος, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι διαθέτει περιλαίμιο ασφαλείας με πέντε σημεία στήριξης για επιπλέον ασφάλεια. Τα καθίσματα πολυκατευθυντικά συνήθως ανήκουν στις ομάδες 0, 0+ και/ή 1, καλύπτοντας διάφορα εύρη ύψους και βάρη των παιδιών.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός στο αυτοκίνητο. Ορισμένα από αυτά τα καθίσματα δεν διαθέτουν δική τους ζώνη ασφαλείας, αλλά χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου για να προσδένουν το παιδί. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα μοντέλα μπορούν να μετατραπούν σε ανυψωτικά καθίσματα καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί απλή ζώνη ασφαλείας. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας συνήθως ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ομάδες: Ομάδα 1,2 και/ή 3. Αυτές οι κατηγορίες καλύπτουν διάφορα εύρη βάρους και ύψους για τα παιδιά και προσφέρουν επιλογές για την ασφαλή μεταφορά τους στο αυτοκίνητο καθώς μεγαλώνουν.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Τα καθίσματα αυτοκινήτου που τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός, χρησιμοποιούνται για να ανυψώσουν κατάλληλα το παιδί, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, όπως οι ενήλικες. Ορισμένα από αυτά τα καθίσματα είναι εξοπλισμένα με υποβραχιόνια για περισσότερη άνεση και ασφάλεια. Συνήθως ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ομάδες: Ομάδα 2 και/ή  3, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Αυτά τα καθίσματα στοχεύουν στο να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη και ασφάλεια για τα παιδιά που έχουν ξεπεράσει τη φάση του παιδικού καθίσματος και είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου με ανανεωμένο τρόπο. Θα τα συναντήσετε συχνά με την ονομασία Booster.

Εφόσον επιλέξουμε να τοποθετήσουμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στη θέση του συνοδηγού θα πρέπει απαραίτητα να απενεργοποίησουμε τον αντίστοιχο αερόσακο.

Κριτήριο τοποθέτησης

1. ISOfix

Το ISOFIX είναι ένα καινοτόμο σύστημα που απλοποιεί την τοποθέτηση και τη στερέωση των παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο. Αντί για τη χρήση των παραδοσιακών ζωνών ασφαλείας, προσφέρει ένα απλό και ασφαλές τρόπο για την τοποθέτηση του καθίσματος με τη χρήση ειδικών στηριγμάτων που συνδέονται απευθείας στη βάση του αυτοκινήτου. Αυτό εξασφαλίζει ότι το παιδικό κάθισμα είναι σταθερά στερεωμένο, μειώνοντας τον κίνδυνο μη σωστής εγκατάστασης. Το ISOFIX προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς το κάθισμα δεν θα αποκοπεί από την βάση του σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ασφαλέστερη μεταφορά των παιδιών στα αυτοκίνητα και αποτελεί μια τεχνολογική πρόοδο που διευκολύνει τους γονείς και προσφέρει επιπλέον προστασία στους μικρούς επιβάτες.

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου συνδέεται με τη βάση του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας ειδικούς συνδέσμους στήριξης που βρίσκονται στο σκελετό του καθίσματος. Τους ειδικούς συνδέσμους φέρουν υποχρεωτικά τα αμάξια που κατασκευάζονται από το 2011 και μεταγενέστερα. 

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα Isofix χρησιμοποιεί τα παρακάτω σημεία στήριξης.

  • Δύο Στηρίγματα ISO: Βρίσκονται στον πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και αναγνωρίζονται συνήθως με τα μεταλλικά ή πλαστικά σύμβολα που έχουν τη μορφή γάντζου. Τα στηρίγματα αυτά χρησιμοποιούνται για την ασφαλή στερέωση της βάσης του παιδικού καθίσματος.
  • Μια Σύνδεση Top Tether: Το Top Tether είναι μια επιπλέον σύνδεση που χρησιμοποιείται σε ορισμένα παιδικά καθίσματα ISOFIX. Αυτή η σύνδεση ανακλινά το κάθισμα προς τα πίσω και προσφέρει πρόσθετη σταθερότητα.
  • Το πόδι στήριξης ISOFIX: Είναι μια ρυθμιζόμενη βάση που συνδέεται στο παιδικό κάθισμα και ακουμπά στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Ο ρόλος του είναι να παρέχει επιπλέον σταθερότητα και στήριξη στο κάθισμα, εμποδίζοντας την κίνηση του προς τα εμπρός κατά την περίπτωση ατυχήματος ή παρατεταμένου φρεναρίσματος.
Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν την ζώνη ασφαλείας, αποτελούν επίσης μια εξαιρετική επιλογή για τη μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο. Αυτά τα καθίσματα βασίζονται στην παραδοσιακή μέθοδο χρήσης της ζώνης ασφαλείας, για να προσδένουν το παιδί και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, παρέχοντας αξιόπιστη προστασία.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου
Τομείς σύγκρισης Στήριξη με ζώνες ασφαλείας Στήριξη με σύστημα Isofix
Ασφάλεια Ασφαλές εφόσον τοποθετηθεί ορθά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος (Δεν υπολείπεται ασφάλειας του συστήματος isofix)
Ασφαλές εφόσον τοποθετηθεί ορθά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος
Ευκολία ορθής τοποθέτησης Απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερος χρόνος (ανάλογα και με την εξοικείωση του γονέα) για την ορθή τοποθέτησή του καθίσματος Διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την ορθή και ταχύτερη τοποθέτηση του καθίσματος
Συμβατότητα με αυτοκίνητο Είναι συμβατή και με παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων Είναι συμβατή με αυτοκίνητά που υποστηρίζουν το σύστημα isofix (Ορισμένα μοντέλα μπορούν να τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα που δεν είναι εξοπλισμένα με σύστημα isofix, με τη χρήση των ζωνών ασφαλείας).
Κόστος Οικονομικότερη λύση Ακριβότερη λύση

Κριτήριο βαθμολογίας ADAC 

Το κριτήριο βαθμολόγησης του ADAC για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από το Γερμανικό Αυτοκινητοσύλλογο (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την απόδοση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου. 

Οι βαθμολογίες του ADAC είναι αξιόπιστες και βασίζονται σε αυστηρές δοκιμές που διεξάγονται με τα παιδικά καθίσματα σε πραγματικές συνθήκες. Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν τα παρακάτω κριτήρια: 

  • Ασφάλεια (50%)

  • Λειτουργίες (40%)

  • Εργονομία (10%) 

Αυτό σημαίνει ότι αξιολογείται όχι μόνο η ασφάλεια του καθίσματος, αλλά και η ευκολία χρήσης για τον γονέα, η άνεση για το μικρό σας και η σωστή εγκατάσταση. Οι βαθμολογίες που ανατίθενται στα καθίσματα αυτοκινήτου κυμαίνονται σε μια κλίμακα, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν υψηλότερη ασφάλεια και απόδοση και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς και τους φροντιστές που ψάχνουν το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Παρακάτω φαίνεται η κλίμακα κατάταξης ACAB με τα αντίστοιχα σύμβολα, έτσι ώστε να μπορείτε να την διακρίνετε στην ετικέτα. 

ADAC rating system

++ Very Good 0.5 - 1.5
+ Good 1.6 - 2.5
o Satisfactory 2.6 - 3.5
Θ Enough 3.6 - 4.5
- Poor 4.6 - 5.5

Συμβατότητα με αυτοκίνητο

Προτού αγοραστεί το παιδικό κάθισμα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατό με το αυτοκίνητο σας. Τα καθισματάκια που είναι κατάλληλα με όλα σχεδόν τα μοντέλα αυτοκινήτων χαρακτηρίζονται ως Universal, σε αντίθεση με όσα χαρακτηρίζονται ως Restricted, Semi - Universal και Vehicle Specific που προορίζονται για πιο συγκεκριμένα μοντέλα. Η συμβατότητα αφορά την ικανότητα του παιδικού καθίσματος να τοποθετηθεί και να στερεωθεί σωστά στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Η σωστή εγκατάσταση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του παιδιού σας. Πάντα ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή τόσο για το παιδικό κάθισμα, όσο και για το αυτοκίνητό σας και βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι στερεωμένο με ασφάλεια πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.


Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Πιστοποιήσεις - Ετικέτες παιδικού καθίσματος

Όλα τα εγκεκριμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση παιδικά καθισματάκια, πληρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς. Σύμφωνα με αυτούς, κατηγοριοποιούνται, ελέγχεται η συμβατότητα τους με τα οχήματα, όπως επίσης και οι επιδόσεις τους σε δοκιμές ασφαλείας που περιλαμβάνουν μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις. Συνεπώς, πρέπει να είστε σε θέση να αναζητάτε τις ενδείξεις, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αναλυτικότερα τα παιδικά καθισματάκια που είναι σύμφωνα με τους προαναφερόμενους κανονισμούς έχουν ετικέτα της μορφής:

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

Ημερομηνία λήξης και οδηγίες συντήρησης

Η συντήρηση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των μικρών επιβατών στο αυτοκίνητο. Παρακάτω θα βρεις μερικές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση των παιδικών καθισμάτων:

  1. Ημερομηνία λήξης υλικών: Κάθε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου έχει μια ημερομηνία λήξης η οποία αποτυπώνεται στην ετικέτα του καθίσματος. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται μπορείτε να εντοπίσετε την Ημερομηνία παραγωγής η οποία συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος του και υποδηλώνει πότε πρέπει να αντικατασταθεί το κάθισμα σύμφωνα με τις εργοστασιακές του οδηγίες. Είναι γεγονός ότι αρκετοί γονείς αγνοούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 6-10 χρόνια, ανάλογα φυσικά με το μοντέλο και τον κατασκευαστή. Τα κατασκευαστικά υλικά, όπως το πλαστικό, το φελιζόλ, υφίστανται φθορές και αλλοιώσεις με το πέρασμα του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες. Για αυτόν τον λόγο, συστήνεται να μην αγοράζετε μεταχειρισμένα παιδικά καθίσματα, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι δεν έχουν υπερβεί την συνιστώμενη διάρκεια ζωής. Το να αγοράζετε ένα καινούριο καθισματάκι εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι σε άριστη κατάσταση και μπορεί να παρέχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το παιδί σας.
  2. Έλεγχος του καθίσματος: Πρέπει να ελέγχετε το παιδικό κάθισμα τακτικά για φθορές, σκισίματα, καταστροφές ή άλλες ζημιές. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, πρέπει να αντικαταστήσετε το κάθισμα αμέσως. Επιπλέον αν εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα, ο Σύνδεσμος Εθνικής Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας (NHTSA) συστήνει ότι το κάθισμα πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς είναι πιθανό να έχει υποστεί ζημιές εσωτερικά που δεν είναι ορατές.
  3. Καθαρισμός: Καθαρίστε το παιδικό κάθισμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό και χλιαρό νερό για τον καθαρισμό των υφασμάτων. Αποφύγετε τη χρήση δυνατών απορρυπαντικών ή χημικών που μπορεί να βλάψουν τα υλικά.  Το ύφασμα του καθίσματος προτείνεται να είναι βαμβακερό, έτσι ώστε να ιδρώνει λιγότερο η πλάτη του παιδιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να είναι αποσπώμενο για να επιδέχεται πλύσιμο, για λόγους υγιεινής. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να εξοπλιστείτε με υπόστρωμα καθίσματος που θα διατηρήσουν καθαρό το καθισματάκι σας.  
  4. Αποθήκευση: Όταν δεν χρησιμοποιείτε το παιδικό κάθισμα, αποθηκεύστε το σε ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολία ηλίου.

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου

#SkroutzTips

  • Ανάκληση - Ρυθμίζουμε κατάλληλα την ανάκληση, έτσι ώστε το κεφαλάκι του να μην πέφτει μπροστά όταν κοιμάται. Ορισμένα μοντέλα δίδουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ανάκλησης, όταν το παιδί κάθεται ήδη, ενώ αλλά απαιτούν τη ρύθμισή της προτού βάλουμε το παιδί στο κάθισμα.
  • Μεταλλικά μέρη καθίσματος - Προσέχουμε το παιδί να μην έρχεται σε σωματική επαφή με τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος, τα οποία μπορεί να υπερθερμανθούν κατά την έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο και να του προκαλέσουν εγκαύματα. Ας προτιμήσουμε αξεσουάρ αυτοκινήτου όπως κάλυμμα για το κάθισμα ή σκίαστρο για τα παράθυρα, όταν το αμάξι είναι σταθμευμένο, έτσι ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο υπερθέρμανσης του καθίσματος.
  • Ζώνες ασφαλείας - Οι ζώνες ασφαλείας του καθίσματος πρέπει να έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα για το παιδί. Θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτές ώστε να μην επιτρέπουν να βάλουμε πάνω από ένα ή δύο δάχτυλα μεταξύ της ζώνης και του στήθους του παιδιού. Εφόσον χρησιμοποιούμε τη ζώνη ενήλικα για την ασφάλεια του παιδιού, τότε το οριζόντιο της τμήμα θα πρέπει να διέρχεται από τη λεκάνη (και όχι από το στομάχι), ενώ το διαγώνιο τμήμα της από τον ώμο (και όχι από το λαιμό). Προσέχουμε πάντα οι ζώνες ασφαλείας να μην έχουν συστραφεί και ελέγχουμε για την ορθή ασφάλιση τους. 
  • Έλεγχος ολίσθησης καθίσματος - Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης, ας προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε το καθισματάκι πιάνοντάς το από τα σημεία που συγκρατείται με το αυτοκίνητο. Μία σωστή τοποθέτηση δεν θα πρέπει να επιτρέπει τη μετακίνηση του πάνω από δύο εκατοστά ανά κατεύθυνση.
  • Baby on board: Προμηθευτείτε το σήμα Baby on board που σας αρέσει. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της οδικής ασφάλειας, εκτός από το προφανές που υποδηλώνει, δηλαδή να προσέχουν οι άλλοι οδηγοί το όχημα στο οποίο υπάρχει μωρό, όταν υπάρχει το σχετικό σήμα, σε περίπτωση ατυχήματος τα σωστικά συνεργεία γνωρίζουν ότι πρέπει πρώτα να μεριμνήσουν για τον απεγκλωβισμό και την ασφάλεια του μωρού.
  • Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα παιδικό κάθισμα που πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και να το τοποθετήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και του αυτοκινήτου σας.
  • Χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για όλες ανεξαιρέτως τις διαδρομές. Ανεξαρτήτως του τύπου του παιδικού καθίσματος, η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι πάντα προτεραιότητα.

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για το 2024
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς
Μάρσιποι: Οδηγός Αγοράς για νέους γονείς
Τα Καλύτερα Καρότσια Μωρού 2024 για τις βόλτες με το μωρό σου
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες