Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.

Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για τα αυτοκίνητα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άσχημες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Για να αποφύγετε απρόοπτα και να είστε ασφαλείς στο δρόμο, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τη χειμερινή περίοδο.

Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζεται να ελέγξετε!

Μπαταρία: Η μπαταρία του αυτοκινήτου σας λειτουργεί πιο δύσκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε την κατάστασή της. 

  • Θα πρέπει για αρχή να ελέγξτε την τάση της μπαταρίας με ένα βολτόμετρο έτσι ώστε αυτή να είναι τουλάχιστον 12,6 βολτ. 
  • Στην συνέχεια ελέγξτε την κατάσταση των πόλων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι καθαροί και απαλλαγμένοι από άλατα.
  • Έπειτα ελέγξτε το επίπεδο ηλεκτρολύτη σε περίπτωση που έχετε μπαταρία η οποία είναι ανοιχτού τύπου, το οποίο πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων MAX και MIN. 
  • Τέλος αν η μπαταρία σας φαίνεται εμφανώς φθαρμένη ή είναι παλιά, μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση.
Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.

Μίζα και δυναμό: Η μίζα και το δυναμό είναι απαραίτητα για την εκκίνηση και τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι λειτουργούν σωστά.

Για αυτό λοιπόν ζητήστε από έναν επαγγελματία να ελέγξει τη μίζα και το δυναμό.

Σύστημα ελέγχου κλιματισμού: Το σύστημα ελέγχου κλιματισμού είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε την άνεση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 

  • Ελέγξτε ότι λειτουργεί σωστά και ότι το φίλτρο καμπίνας είναι καθαρό, και αν η θερμοκρασία και η ροή αέρα είναι σωστές. 
  • Επιπλέον, εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει κλιματιστικό, ελέγξτε ότι λειτουργεί σωστά και ότι το ψυκτικό μέσο είναι σε καλή κατάσταση. 
  • Επίσης, αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα ή παρμπρίζ, ελέγξτε ότι λειτουργούν σωστά.
Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.

Λάστιχα παραθύρων: Τα φθαρμένα λάστιχα περιμετρικά από τις πόρτες του αυτοκινήτου μπορούν να επιτρέπουν στο κρύο και την υγρασία να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Ελέγξτε τα λάστιχα για ρωγμές και σπασίματα και σε περίπτωση που είναι φθαρμένα, αντικαταστήστε τα.

Σύστημα υαλοκαθαριστήρων και πλύσης παρμπρίζ: Τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα μπορούν να κάνουν τα παρμπρίζ να λερώνονται γρήγορα.

  • Ελέγξτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες λειτουργούν σωστά και ότι το δοχείο με το υγρό πλύσης είναι γεμάτο. 
  • Ελέγξτε ότι τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν σημάδια φθοράς. 
  • Ελέγξτε ότι το υγρό πλύσης παρμπρίζ είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν έχει παγώσει.

Θέλετε να αλλάξετε τους υαλοκαθαριστήρες μόνοι σας; Δείτε το παρακάτω βίντεο που δείχνει πως να αντικαταστήσετε υαλοκαθαριστήρες νέας γενιάς!

Ας δούμε τώρα και τι ίσως να χρειάζεται να αλλάξετε κατά την χειμερινή περίοδο στο αυτοκίνητο σας.

Λάδια: Τα λάδια χαμηλού ιξώδους μπορεί να γίνουν παχιά σε χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του κινητήρα. Εάν το αυτοκίνητό σας κινείται σε περιοχές με άσχημο κλίμα, μπορεί να χρειαστεί να τα αλλάξετε.

Επιπλέον, εάν το αυτοκίνητό σας χρησιμοποιεί λάδια χαμηλού ιξώδους, ελέγξτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας για να δείτε εάν είναι κατάλληλα για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεται τι σημαίνει το ιξώδες ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας όπου εξηγούμε τι είναι το ιξώδες στα λάδια.

Ελαστικά: Εάν το αυτοκίνητο σας είναι εξοπλισμένο με θερινά ελαστικά θα πρέπει να γνωρίζεται πως δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι. Αντικαταστήστε τα με χειμερινά ελαστικά μόλις η μέση ημερήσια θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 °C. 

Επιλέξτε χειμερινά ελαστικά με επαρκή πέλμα και κατάλληλα για τις συνθήκες οδήγησης στην περιοχή σας. Εάν ζείτε σε περιοχή με βαρύ χιόνι, μπορεί να χρειαστείτε χειμερινά ελαστικά με χιονοαλυσίδες. Αν δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι κατάλληλες χιονοαλυσίδες για εσάς τότε ο οδηγός αγοράς για τις χιονοαλυσίδες που έχουμε γράψει για εσάς θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτές που πραγματικά χρειάζεστε.


Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.

Ανταλλακτικά: Εάν ζείτε σε περιοχές όπου συνήθως παρατηρούνται χιονοπτώσεις, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας ορισμένα ανταλλακτικά, όπως:

Αλυσίδες χιονιού: Οι χιονοαλυσίδες θα σας προσφέρουν επιπλέον πρόσφυση και τριβή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας σε συνθήκες χιονιού ή πάγου. Η τοποθέτηση αλυσίδων στα ελαστικά μπορεί να βοηθήσει το όχημα να κινηθεί πιο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με χιόνι ή πάγο, όπου το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Εκκινητές μπαταρίας: Οι εκκινητές μπαταρίας χρησιμεύουν για την εκκίνηση του κινητήρα ενός αυτοκινήτου. Κατά την εκκίνηση, ο κινητήρας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να ξεκινήσει την κίνηση των εσωτερικών εξαρτημάτων και των κυκλωμάτων. Η μπαταρία του αυτοκινήτου παρέχει αυτήν την ενέργεια, αλλά όταν ο κινητήρας είναι δεν είναι σε λειτουργία, τότε η μπαταρία μπορεί να αποφορτιστεί.

Αντιψυκτικό ψυγείου: Το αντιψυκτικό υγρό ψυγείου αυτοκινήτου είναι ένα χρωματιστό υγρό που θα βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα. Το κύριο συστατικό του είναι η αιθυλενογλυκόλη, η οποία μειώνει το σημείο πήξης του νερού και αυξάνει το σημείο βρασμού του. Αυτό βοηθά στην αποτροπή του παγώματος, του βρασμού ή της εξάτμισης του νερού στο ψυγείο.

Ξύστρες χιονιού και πάγουΜε τη χρήση τους, θα καθαρίστε εύκολα και γρήγορα τα παράθυρα και το αμάξωμα από τον πάγο και το χιόνι, δίχως να χαλάσετε τη βαφή ή να γδάρετε τα παράθυρα. Είναι χρήσιμα, όταν παρκάρετε το αυτοκίνητο σε εξωτερικούς χώρους.

Καλώδια εκκίνησης μπαταρίας: Θα σας βοηθήσουν να βάλετε μπροστά τον κινητήρα παίρνοντας ρεύμα από κάποιο άλλο όχημα, σε περίπτωση που αποφορτιστεί η μπαταρία σας. Θα πρέπει να διαλέξετε χοντρά καλώδια με μεγάλα κλιπ: εάν προκύψει ακόμα και η παραμικρή αντίσταση στο κύκλωμα, το σύνολο της ισχύος θα θερμάνει το καλώδιο και δεν θα βάλει μπροστά τον κινητήρα.

Φτυάρι χιονιού: Χρειάζεται όταν απαιτείται η απομάκρυνση του χιονιού που βρίσκεται κάτω από τους τροχούς του αυτοκινήτου, που έχει κολλήσει στο δρόμο. Συνιστάται να διατηρείται 2 φτυάρια στο πορτμπαγκάζ: ένα με τετράγωνο και ένα με στρογγυλό εμπρόσθιο τμήμα. Το τετράγωνο επιτρέπει το καθάρισμα του χιονιού από μεγάλες περιοχές, ενώ το στρογγυλό απαιτείται για να βγάλετε το χιόνι ή τον πάγο κάτω από το αυτοκίνητο.

Φακός έκτακτης ανάγκης: Χρήσιμο εργαλείο που θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα για χρήση σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας φωτεινότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ιμάντας ρυμούλκησης: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ρυμούλκηση του οχήματος σας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η ακινητοποίηση του από μηχανικές βλάβες ή κολλήματος στα χιόνια.




Σχετικά Άρθρα

Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).
Χιονοαλυσίδες / Χιονοκουβέρτες: Πότε είναι υποχρεωτικές;
Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων
Χιονοκουβέρτες ή Αλυσίδες; Τι Αλυσίδες Χιονιού να Πάρω;
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες