Ποιον νεροχύτη να διαλέξεις; Οδηγός αγοράς

Είτε για τη μαγειρική είτε για το πλύσιμο πιάτων, ο νεροχύτης είναι ένα από τα μέρη της κουζίνας που χρησιμοποιούμε πιο συχνά στην καθημερινότητά μας και αλλάζουμε πάρα πολύ σπάνια σε ένα σπίτι. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του, γιατί μας συνοδεύει μια ζωή! Χρειαζεσαι έναν νεροχύτη πρακτικό, ανθεκτικό, όμορφο αλλά και οικονομικό.

Ποια χαρακτηριστικά νεροχύτη κουζίνας πρέπει να προσέξεις;

Υλικό κατασκευής

Μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι οι τυπικοί ασημένιοι INOX (ανοξείδωτο ατσάλι). Είναι ανθεκτικοί και σχετικά οικονομικοί αλλά χρειάζονται τακτικό καθάρισμα ώστε να μην πιάσουν άλατα. Επίσης είναι άκαυστοι, οπότε μπορείς άνετα να ακουμπήσεις ένα καυτό σκεύος πάνω τους χωρίς τύψεις. Με σειρά από το πιο γυαλιστερό είδος έως το πιο ματ, έχουν φινίρισμα σατινέ (λείο), brushed ή σαγρέ.

enter image description here

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά έχουν επίσης και οι νεροχύτες από συνθετικό γρανίτη. Το βασικότερο συστατικό τους είναι ο γρανίτης ενώ τα συμπληρωματικά υλικά μπορούν να είναι ακρυλική ρητίνη, ανθρακικό ασβέστιο, κ.α. Το είδος των υλικών και η αναλογία τους επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος και φυσικά την τιμή. Οι νεροχύτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γρανίτη υπερέχουν των INOX σε σκληρότητα, οπότε δεν χαράσσονται και δεν διαβρώνονται από χημικά καθαριστικά αλλά δεν είναι εξίσου ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες. Βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και έχουν λεία υφή, οπότε καθαρίζονται εύκολα.

enter image description here

Λιγότερο γνωστοί στην ελληνική αγορά είναι οι νεροχύτες από πορσελάνη. Είναι εξαιρετικοί από άποψη υγιεινής και ευκολίας στο καθάρισμα αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικοί σε χτυπήματα και υψηλές θερμοκρασίες.

enter image description here

Είδος τοποθέτησης

Ο πιο κλασικός τύπος νεροχύτη με βάση τον τρόπο τοποθέτησής του είναι ο ένθετος. Εφαρμόζονται στο ειδικά διαμορφωμένο κενό στον πάγκο της κουζίνας και διαθέτουν ένα χείλος περιμετρικά που ακουμπά στον πάγκο. Προσφέρουν την ευκολότερη και οικονομικότερη τοποθέτηση αλλά το χείλος δυσκολεύει λίγο τον καθαρισμό του πάγκου, καθώς δεν επιτρέπει να σπρώξεις τα νερά και τα σκουπίδια που δημιουργούνται πάνω στον πάγκο κατά τη μαγειρική απευθείας μέσα στη γούρνα.

enter image description here

Σε κάποιες περιπτώσεις που το ύψος αυτού του χείλους είναι πολύ χαμηλό ο πάγκος και ο νεροχύτης εφαρμόζουν σχεδόν στο ίδιο ύψος οπότε το πρόβλημα αυτό μειώνεται. Αυτοί οι νεροχύτες λέγονται ισόπεδοι.

enter image description here

Μια πιο μοντέρνα λύση για την κουζίνα σου είναι ο υποκαθήμενος νεροχύτης, επειδή δεν εξέχει καθόλου από τον πάγκο και μένει σχετικά κρυφός. Σ αυτή την περίπτωση ο νεροχύτης μπαίνει κάτω από την οπή του πάγκου και η στήριξή του είναι πιο δύσκολη, οπότε μπορεί να συνδυαστεί με πάγκο μόνο από μασίφ υλικό (ενώ οι κοινοί πάγκοι είναι από MDF ή μελαμίνη). Είναι όμως πιο εύκολοι στη χρήση διότι δε διαθέτουν χείλος.

enter image description here

Πιο σπάνιοι στην επιλογή τους και σε λιγότερη ποικιλία είναι οι επικαθήμενοι νεροχύτες οι οποίοι στηρίζονται μεν στον πάγκο αλλά όχι στο χείλος και συχνά αφήνουν εμφανές το μπροστινό τους μέρος. Εδώ και πάλι δεν υπάρχει χείλος όπως στους υποκαθήμενους και απαιτείται ο συνδυασμός τους με μασίφ υλικό πάγκου.

enter image description here

Διαστάσεις

Σημαντικό στοιχείο για την επιλογή νεροχύτη είναι η διάστασή του, ειδικά όταν πρόκειται να αντικαταστήσεις μια υπάρχουσα κατασκευή.

Αν επιλέξεις ένθετο νεροχύτη, το μήκος και το πλάτος του νεροχύτη μετρώνται από άκρη σε άκρη του εξωτερικού μέρους του χείλους του νεροχύτη και στο μέσον του νεροχύτη. Πρέπει να προσέξεις οι διαστάσεις αυτές να είναι αρκετές ώστε να καλυφθεί η τρύπα που θα αφήσει η αφαίρεση του προηγούμενου νεροχύτη και λίγο μεγαλύτερες ώστε να στηριχτεί το χείλος στον πάγκο. Αν η τρύπα είναι μικρή ώστε να χωρέσει το νεροχύτη, μπορείς πάντα να μεγαλώσεις λίγο την τρύπα αλλά με προσοχή ώστε να μην ξεπεράσεις τα όρια του ντουλαπιού (ή αλλιώς ερμάριου) που βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη.

Αν επιλέξεις υποκαθήμενο νεροχύτη, τότε δε χρειάζεται να προβληματιστείς για τις διαστάσεις του χείλους, αφού δεν υπάρχει. Φρόντισε μόνο να πάρεις ένα νεροχύτη με διαστάσεις μεγαλύτερες της τρύπας στον πάγκο αλλά μικρότερες από τις διαστάσεις του ερμάριου κάτω από το νεροχύτη.

Skroutz tip: Πέρα από τους χώρους με βάθος, δηλαδή τις γούρνες, ο νεροχύτης μπορεί να διαθέτει και επίπεδους χώρους αποστράγγισης των πιάτων (έναν, από τη μια μεριά, ή σπανιότερα δύο, δεξιά και αριστερά του νεροχύτη) που ονομάζονται ποδιες. Τότε το συνολικό μήκος του νεροχύτη θα περιλαμβάνει και το μήκος αυτών.

  • Αν διαλέξεις ένθετο νεροχύτη, δεν χρειάζεται να λάβεις υπόψη το μήκος των ποδιών όταν υπολογίζεις το μέγεθος του νεροχύτη σε σχέση με την τρύπα του πάγκου και το ερμάριο, καθώς οι ποδιές εκτείνονται πάνω στον πάγκο και δεν επηρεάζουν την τεχνική εγκατάσταση του.
  • Αν όμως διαλέξεις υποκαθήμενο νεροχύτη, τότε το συνολικό μήκος (γούρνες και ποδιές) πρέπει να είναι μεγαλύτερο της τρύπας και μικρότερο του ερμαρίου.

Τι να διαλέξω;

Η πιο απλή λύση είναι η αγορά ενός ανοξείδωτου νεροχύτη, ειδικά αν η οικονομία είναι σημαντικό κριτήριο για σένα. Όμως αν επιθυμείς κάτι πιο όμορφο αισθητικά και ανθεκτικό στο χρόνο, ένας νεροχύτης από ποιοτικό κράμα συνθετικού γρανίτη είναι καλύτερη επιλογή. Όσον αφορά στην τοποθέτηση, ο εύκολος δρόμος είναι ο ένθετος νεροχύτης, ενώ για όσους αγαπούν το μίνιμαλ στυλ, συστήνεται ο υποκαθήμενος. Σε κάθε περίπτωση δώσε προσοχή στη διάσταση του νεροχύτη ώστε να σιγουρευτείς ότι μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς πρόβλημα στο χώρο σου. Ξεκίνησε την έρευνά σου από εδώ! Και μιας και θα ανανεωθείς, αν επιθυμείς να αλλάξεις και τη βρύση του νεροχύτη σου, μάθε όλα τα μυστικά για τις μπαταρίες κουζίνας.