Mπαταρία Kουζίνας: Κάνε την κατάλληλη επιλογή

Η βρύση της κουζίνας (ή αλλιώς μπαταρία κουζίνας) είναι το κομμάτι του εξοπλισμού ενός σπιτιού που δοκιμάζεται περισσότερο απ’ όλα. Την ανοιγοκλείνουμε καθημερινά για τα πάντα και η συνεχής επαφή με το νερό καταπονεί τα μέρη της. Επομένως αξίζει να επενδύσεις σε ένα προϊόν που όχι μόνο να ταιριάζει στην αισθητική σου αλλά και να αντέχει στο χρόνο. Σ’ αυτόν τον οδηγό θα μάθεις όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις για μια σωστή επιλογή.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις;

Ωφέλιμος χώρος μπαταρίας

Ο ωφέλιμος χώρος κάτω από την μπαταρία (σε συνδυασμό και με το βάθος του νεροχύτη μας) καθορίζει πόσο εύκολα γίνεται το πλύσιμο των πιάτων και οι υπόλοιπες καθημερινές σου δραστηριότητές σου. Αυτός ο χώρος εξαρτάται από το μήκος αλλά και το σχήμα του ρουξουνιού, δηλαδή του βραχίονα που ξεκινάει από τη βάση της βρύσης και εκτείνεται μέχρι το σημείο απ’ όπου βγαίνει το νερό. Για μεγαλύτερη άνεση προτίμησε μια ψηλή μπαταρία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει κοίλο ρουξούνι ή σε σχήμα Γ και επιτρέπει να μπαίνουν μεγάλα σκεύη και ταψιά από κάτω της. Πρόσεξε όμως να μην τοποθετήσεις ψηλή μπαταρία σε μικρό ή ρηχό νεροχύτη, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος πέφτουν τα νερά έξω.

enter image description here

Τύπος Ρουξουνιού

Η πρακτικότητα μιας μπαταρίας αυξάνεται σημαντικά όταν το ρουξούνι είναι ευέλικτο και αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους.

  • Στις μπαταρίες με ντουζ το άκρο του ρουξουνιού διαθέτει, πέραν της κανονικής ροής νερού, και ροή από πολλές μικρές οπές και με μεγαλύτερη πίεση. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται πολύ στο πλύσιμο των λαχανικών.

enter image description here

  • Στις μπαταρίες σπιράλ το άκρο του ρουξουνιού βγαίνει από τη βρύση, με αποτέλεσμα να μπορείς να το κινήσεις σε όλη την έκταση του νεροχύτη. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλεις να πλύνεις μεγάλα σκεύη ή να καθαρίσεις καλά το νεροχύτη σου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η λειτουργία συνδυάζεται και με ροή ντουζ.

Skroutz tip: Σε αυτού του τύπου βρύσες είναι σημαντικό το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη να είναι κενό, ώστε το αντίβαρο που επαναφέρει το άκρο του ρουξουνιού στη θέση του να κινείται ανεμποδιστα.

enter image description here

  • Στις σπαστές μπαταρίες το ρουξούνι κινείται χωρίς να αποσπαστεί από τη βάση. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ και μπορεί να πάρει το σχήμα που επιθυμείς χωρίς να χρειάζεται να το κρατάς εσύ σε μια θέση, όπως στις μπαταρίες με σπιράλ. Παρ’ ολ’ αυτά ίσως να μην μπορούν να καλύψουν όλη την επιφάνεια του νεροχύτη όπως οι τελευταίες. Και εδώ μπορείς να συναντήσεις συνδυασμό με ροή ντουζ.

enter image description here

Να ξέρεις όμως ότι σε όλες τις παραπάνω μπαταρίες η ευελιξία…πληρώνεται! Πέραν του επιπλέον κόστους να θυμάσαι ότι τα κινούμενα μέρη στις βρύσες είναι συνήθως πιο ευπαθή από τα σταθερά, οπότε μπορεί να χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Σημείο Τοποθέτησης

Οι πιο κλασικές μπαταρίες κουζίνας είναι οι μπαταρίες πάγκου και τοποθετούνται σε οπή που δημιουργείται πάνω στον πάγκο ή στο νεροχύτη. Αν ο πάγκος δεν είναι από σκληρό υλικό, όπως μάρμαρο ή συνθετικό γρανίτη, τότε η τοποθέτηση πρέπει να γίνει στο νεροχύτη. Αν αλλάζεις μια υπάρχουσα βρύση, μην προβληματιστείς αν η μπαταρία που έχεις διαλέξει ταιριάζει στην οπή που έχει αφήσει η παλιά. Οι διαστάσεις είναι στάνταρ και τηρούνται απ’ όλους τους κατασκευαστές.

Skroutz tip: Ελέγξε ότι το ρουξούνι θα φτάνει στο σωστο σημείο (κοντά ή πάνω από το σιφώνι του νεροχύτη) αλλά και ότι ο μηχανισμός που ανοιγοκλείνει το νερό δε βρίσκει στον τοίχο κατά τη χρήση.

enter image description here

Η δεύτερη επιλογή είναι οι μπαταρίες τοίχου που εφαρμόζουν στον τοίχο πάνω από το νεροχύτη. Ήταν πιο διαδεδομένες παλιότερα αλλά και πάλι μπορείς να βρεις τέτοια μοντέλα στην αγορά, αν επιθυμείς να αλλάξεις την υπάρχουσα βρύση σου και οι σωληνώσεις σου είναι στον τοίχο. Εδώ συχνά θα συναντήσεις και βρύσες που απαιτούν δύο οπές για την τοποθέτησή τους.

enter image description here

Skroutz tip: Συχνά στις βρύσες με δύο οπές (αλλά και σε αυτές με μια κάποιες φορές) ο χειρισμός του ζεστού και του κρύου νερού γίνεται με δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς δεξιά και αριστερα της βρύσης. Προτίμησε καλύτερα αυτές με έναν κεντρικο μηχανισμό για μεγαλύτερη ευκολία. Θα τις βρεις στην αγορά με τον όρο αναμεικτικές.

Άλλα Χαρακτηριστικά

Για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει παράθυρο πάνω από τον νεροχύτη και το άνοιγμά του εμποδίζεται από τη βρύση, μπορείς να επιλέξεις μια βυθιζόμενη μπαταρία. Σ’ αυτή την περίπτωση, η βάση είναι ένας λεπτός δακτύλιος που τοποθετείται πάνω από την οπή στο νεροχύτη και το ρουξούνι μπορεί να βυθίζεται προς τα κάτω, απελευθερώνοντας ετσι το χώρο που καταλαμβάνει η βρύση όταν χρειαστεί.

enter image description here

Επίσης αν η ποιότητα του νερού στην περιοχή σου είναι πολύ χαμηλή, μπορείς να αγοράσεις μια μπαταρία φίλτρου. Μια τέτοια μπαταρία έχει δύο εξόδους, μια για τη μεταφορά του νερού του δικτύου ύδρευσης και μια για το φιλτραρισμένο. Αν όμως θέλεις να κρατήσεις την τωρινή σου βρύση, μπορείς να προσαρμόσεις πάνω της ένα φίλτρο νερού μπαταρίας βρύσης.

enter image description here

Τελικά… ποια μπαταρία κουζίνας να διαλέξω;

Μια ψηλή μπαταρία πάγκου θα σου δώσει μεγαλύτερη άνεση, όμως διάλεξε ένα ύψος που να ταιριάζει με τις διαστάσεις του νεροχύτη σου ώστε το αποτέλεσμα να είναι πρακτικό. Αν θες να διαθέσεις κάτι παραπάνω σε χρήματα, διάλεξε μια μπαταρία με ευέλικτο ρουξούνι. Αν έχεις περιορισμένο χώρο ή το νερό της περιοχής σου είναι χαμηλής ποιότητας, δοκίμασε μια μπαταρία βυθιζόμενη ή φίλτρου. Σε κάθε περίπτωση, ξεκίνα την αναζήτησή σου από εδώ!