Οδηγός για Πόρτες Σπιτιού: Εσωτερικές, θωρακισμένες & πυρασφάλειας

Ανάλογα την τοποθέτηση αλλά και την κατασκευή τους οι πόρτες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

 • Θωρακισμένες (Ασφαλείας)
 • Εσωτερικές
 • Πυρασφάλειας (Πυράντοχες)

Θωρακισμένες Πόρτες (Ασφαλείας)

Μια πόρτα ασφαλείας, δεν πρέπει να φαίνεται μόνο ασφαλής, αλλά και να είναι, δηλαδή να δυσκολεύει κάποιον να την διαρρήξει.

Ένα βασικό στοιχείο για να επιλέξουμε μια αξιόπιστη θωρακισμένη πόρτα είναι η ίδια η θωράκισή της. Δύο είναι οι συνηθέστεροι τύποι θωράκισης, μονή ή διπλή.

Μονή θωράκιση: Συνήθως αποτελείται από μια μονοκόμματη σκάφη ( εξωτερική πλευρά πόρτας ) και από 1 έως 3 νεύρα (εσωτερική πλευρά πόρτας).

Διπλή θωράκιση: Διαθέτει και αυτή μια μονοκόμματη σκάφη (εξωτερική πλευρά πόρτας) 3 ή και περισσότερα νεύρα εσωτερικά, θερμομόνωση (απαραίτητη για ενεργειακά καλύτερους χώρους), ηχομόνωση και τέλος εσωτερικά της πόρτας ένα μονοκόμματο φύλλο μετάλλου.

Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο είναι και καθοριστικό για την αγορά της πόρτας είναι το κύριο διαφοροποιητικό της στοιχείο από μια απλή εσωτερική πόρτα, δηλαδή ο τύπος και η ποιότητα του φύλλου χάλυβα στο εσωτερικό της. Σημαντικές παράμετροι είναι η ποιότητα και το πάχος. Η καλύτερη ποιότητα λαμαρίνας για την κατασκευή μια θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας είναι η ηλεκτρογαλβανιζέ λαμαρίνα, η οποία δεν σκουριάζει (τον τύπο αυτό λαμαρίνας χρησιμοποιούν στην αυτοκινητοβιομηχανία) τύποι όπως η μαύρη ή ντεκαπέ σκουριάζουν με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό η πόρτα να δημιουργήσει προβλήματα. Το πάχος της λαμαρίνας κυμαίνεται από 0,5 -1,5mm. Το πιο σύνηθες και το οποίο πληροί όλα τα στάνταρ ασφαλείας και αντοχής είναι το 1mm. Μικρότερο πάχος δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αντοχής και ασφάλειας σε μια προσπάθεια διάρρηξης.

Επιπρόσθετα, το μεταλλικό κάσωμα είναι στην ουσία το στήριγμα της πόρτας ασφαλείας. Σημαντικοί παράγοντες είναι το πάχος, η διαμόρφωση και η βαφή του κασώματος. Το σωστό πάχος λαμαρίνας ενός κασώματος είναι τα 2mm, μικρότερο πάχος π.χ. 1,25mm δεν προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη και αντοχή. Το προφίλ του κασώματος πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει την μέγιστη αντίσταση σε προσπάθεια παραβίασης της πόρτας. Τέλος, η βαφή του μεταλλικού κασώματος θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτροστατική βαφή προσφέροντας αντοχή στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες.

Ζωτικής σημασίας στοιχείο για μια πόρτα ασφαλείας είναι φυσικά η κλειδαριά της. Προσοχή στη κλειδαριά ασφαλείας. Αν η πόρτα έχει κλειδαριά με κλειδί τύπου χρηματοκιβωτίου, τότε η ασφάλεια είναι μηδενική! Οι κλειδαριές ασφαλείας με κλειδί χρηματοκιβωτίου παραβιάζονται πολύ εύκολα. Θα πρέπει να επιλέξετε μια κλειδαριά με μικρό κλειδί. Μέχρι ενός βαθμού, καλό θα είναι να αυξήσουμε επιπλέον την ασφάλεια, προσθέτοντας ένα defender και σύστημα καταπέλτη. Το defender τοποθετείται μπροστά από την κλειδαριά ασφαλείας, και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας σε πιθανή διάρρηξη. Με το σύστημα καταπέλτη, όταν η πόρτα είναι κλειδωμένη και ο επίδοξος διαρρήκτης καταφέρει να σπάσει τον αφαλό της κλειδαριάς και να τον αφαιρέσει τελείως, τότε αυτόματα, ο ειδικός μηχανισμός πέφτει εσωτερικά στην πόρτα ασφαλείας και μπλοκάρει όλους τους πύρους στη θέση κλειδώματος.

Προχωρώντας στο αισθητικό κομμάτι της πόρτας, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο επίσης, οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στην επένδυση. Οι τύποι των επενδύσεων χωρίζονται σε:

 • Επενδύσεις λούστρου MDF με φυσικό καπλαμά,
 • Επενδύσεις Laminate,
 • Επενδύσεις αλουμινίου.

Αναλόγως του τι θα επιλέξετε, υπάρχει η δυνατότητα για σχέδια παντογράφου, χειροποίητα, με inox επιφάνειες κ.τ.λ. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η επιλογή της κατάλληλης επένδυσης για τον χώρο που θα τοποθετηθεί η πόρτα ασφαλείας. Για παράδειγμα σε μια πόρτα η οποία είναι εκτεθειμένη σε βροχή, υγρασία κ.τ.λ. δεν θα πρέπει να γίνει επιλογή μιας επένδυσης λούστρου ή laminate αλλά αλουμινίου.

Εσωτερικές Πόρτες

Οι εσωτερικές πόρτες είναι εκείνες, οι οποίες παρεμβάλλονται ενδιάμεσα των χώρων του σπιτιού μας. Η ποικιλία των προϊόντων είναι αρκετά μεγάλη. Διακρίνονται τόσο από το υλικό κατασκευής του όσο και από τον τρόπο ανοίγματός τους.

Τα συνηθέστερα υλικά εσωτερικών πορτών είναι τα παρακάτω:

 • CPL
 • Laminate
 • MDF
 • PVC
 • Αλουμίνιο
 • Γυαλί
 • Λάκα.

CPL: Πρόκειται για την αναβαθμισμένη εκδοχή του Laminate. Διαθέτει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά υπερέχει ως προς την αντοχή σε ιδιαίτερες συνθήκες σκληρής χρήσης.

Laminate: Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία πεπιεσμένη μοριοσανίδα. Πρόκειται για ένα υλικό κατασκευασμένο από αληθινό ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο μπορεί να έχει διάφορες όψεις, όπως ξύλο, μάρμαρο, γρανίτη σε οποιαδήποτε απόχρωση. Η συνηθέστερη έκδοση βέβαια είναι αυτή του ξύλου. Προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα από άποψη χρόνου, κόστους, αντοχής και αισθητικής. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε προτιμάται σε μεγάλο βαθμό. Αποτελείται από υψηλής πυκνότητας ινοσανίδα, μελαμίνη και προστατευτικό φιλμ. Είναι ανθεκτικό στην ανάπτυξη της μούχλας και των βακτηρίων αλλά δεν μπορεί να βαφτεί ή να λουστραριστεί.

MDF: Πρόκεται για πεπιεσμένη τεχνητή πλάκα ξυλείας, η οποία αποτελείται από ξύλο, ρητίνη, νερό και κερί παραφίνης. Το υλικό αυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χτυπήματα αλλά έχει ευαισθησία στην υγρασία.

PVC: Πρόκειται για συνθετικό πλαστικό πολυμερές. Υπόσχεται μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή στον χρόνο αλλά παρουσιάζει ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Λάκα: Προτείνεται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους καθώς είναι πολύ ευαίσθητη σε φθορές και υγρασία.

Πόρτες Πυρασφάλειας (Πυράντοχες)

Οι πυράντοχες πόρτες είναι απαραίτητες για τη προστασία ενός χώρου από τη πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον “κανονισμό πυροπροστασίας νέων κτιρίων” όλα τα κτίρια, είτε πρόκειται για οικίες είτε για καταστήματα ή επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά χώρους που να προστατεύονται από τη φωτιά. Οι πόρτες πυρασφάλειας, κρατάνε μακριά τη φωτιά από έναν χώρο και προσφέρουν πολύτιμο χρόνο για ασφαλή διαφυγή των ενοίκων.

Διακρίνονται σε δύο τύπους:

 • Μονόφυλλες ή δίφυλλες με διάρκεια προστασίας 60 λεπτών,
 • Μονόφυλλες ή δίφυλλες με διάρκεια προστασίας 120 λεπτών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Θυρόφυλλο, τύπου σάντουιτς από ηλεκτρογαλβανισμένο χαλυβδοέλασμα με εσωτερική γέμιση από πυράντοχα υλικά, συνολικού πάχους 50 χιλ. για REI 60’ και 60. χιλ για REI 120’.
 • Πόρτα Πυρασφαλείας με κάσα γωνιακή από ηλεκτρογαλβανισμένο χαλυβδοέλασμα, σε σχήμα Ζ, με τρία “τζινέτια” σε κάθε πλευρά.
 • Πυράντοχη κλειδαριά, τύπου patent με προδιάθεση για κύλινδρο YALE.
 • Σταθερό έμβολο στην πλευρά των μεντεσέδων.
 • Πυράντοχα πόμολα και επιστόμια χρώματος μαύρου.
 • Δυο μεντεσέδες για τις μονόφυλλες εκ των οποίων ο ένας ρυθμιζόμενος για αυτόματο κλείσιμο και τέσσερις για τις δίφυλλες εκ των οποίων οι δύο ρυθμιζόμενοι για αυτόματο κλείσιμο.
 • Θερμοδιογκούμενη ταινία περιμετρικά.
 • Πινακίδα με τα στοιχεία πιστοποίησης.
 • Κάσα και θυρόφυλλα βαμμένα με εποξική βαφή φούρνου (γκοφρέ) σε χρώμα παστέλ τιρκουάζ (NCS 4020-B50G) για το θυρόφυλλο και (NCS 5020-B50G) για την κάσα.
 • Σύρτης σταθεροποίησης ημισταθερού φύλλου για τις δίφυλλες.
 • Μέγιστη πιστοποιημένη διάσταση για μονόφυλλη 1340x2670 και 2540x2670 για δίφυλλη σε συνάρτηση πλάτους και ύψους.