Σόμπες - Θερμάστρες Επαγγελματικών Χώρων: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Σε χώρες με θερμό κλίμα όπως η Ελλάδα, τα περισσότερα καταστήματα εστίασης ανέκαθεν είχαν διαθέσιμους εξωτερικούς χώρους για τους θαμώνες τους. Μια εσωτερική αυλή, έναν κήπο, τραπεζάκια στην πλατεία ή στο πεζοδρόμιο μπροστά στο μαγαζί. Οι χώροι αυτοί τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να μην επηρεάζονται πολύ από τις καιρικές συνθήκες και λειτουργούν όλο το έτος. Έτσι λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μία αυξημένη ανάγκη για μέσα θέρμανσης εξωτερικού χώρου που να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες. Σε αυτό τον οδηγό θα μιλήσουμε για τις σόμπες - θερμάστρες εξωτερικών χώρων, τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να γνωρίζετε προτού βγείτε στην αγορά για να προμηθευτείτε τις δικές σας. enter image description here

Τροφοδοσία: Ρεύματος ή Αερίου

Ένας παράγοντας που θα πρέπει να υπολογίσετε είναι η τροφοδοσία της θερμάστρας. Από την μία υπάρχουν οι ηλεκτρικές θερμάστρες οι οποίες είναι κατάλληλες για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι ελαφριές και συνεπώς είναι ευκολότερες στη μετακίνησή τους. Ταυτόχρονα είναι και αρκετά ασφαλείς στη χρήση τους. Απαιτούν παρ’όλα αυτά να υπάρχει ένα υποτυπώδες δίκτυο κοντά ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται, και η κατανάλωσή τους είναι πιο κοστοβόρα από τις θερμάστρες υγραερίου.

Οι θερμάστρες υγραερίου είναι κατάλληλες μόνο για εξωτερικό χώρο, αφού το υγραέριο εκτός από εύφλεκτο είναι και επιβλαβές εάν εισπνεύσει κανείς μεγάλη ποσότητα. Καθώς λειτουργούν με φιάλη, δεν εξαρτώνται από κάποιο δίκτυο κι έτσι μπορούν να τοποθετηθούν όπου τις χρειάζεστε περισσότερο. Το κυριότερο τους πλεονέκτημα είναι η ενισχυμένη απόδοση τους, αφού μία μέση θερμάστρα 13kW θερμαίνει σε ακτίνα 3-5 μέτρων με αρκετά χαμηλότερο κόστος από μία ηλεκτρική θερμάστρα.

Τέλος, οι θερμάστρες φυσικού αερίου αποτελούν μία εναλλακτική και αξιόπιστη λύση, αφού δεν ξεμένουν ποτέ από αέριο, είναι πολύ αποδοτικές και σε βάθος χρόνου θα σας κοστίσουν λιγότερο από αυτές του ρεύματος ή του υγραερίου. Τα μειονεκτήματά τους είναι πως απαιτούν την ύπαρξη αντίστοιχης παροχής φυσικού αερίου, αλλά και το σχετικά υψηλό αρχικό τους κόστος.

Τύπος: Φορητή ή Σταθερή

Οι σόμπες εξωτερικού χώρου χωρίζονται σε φορητές και σταθερές. Αναλόγως τον χώρο σας, θα πρέπει να εστιάσετε στη λύση που θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν δηλαδή έχετε ένα μικρό υπαίθριο χώρο και δεν θέλετε να χάσετε επιπλέον τετραγωνικά, τότε καλύτερα να κοιτάξετε για σταθερές σόμπες, είτε επιτοίχες είτε οροφής. Αν όμως δεν έχετε θέμα χώρου ή δεν έχετε την κατάλληλη υποδομή (οροφή ή τοίχο) για σταθερές σόμπες, τότε συστήνουμε να ψάξετε για μία φορητή σόμπα. Στις γραμμές που ακολουθούν θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα οφέλη και την καταλληλότητα του κάθε είδους.

Φορητές Σόμπες

1. Μανιτάρια

Οι σόμπες μανιτάρια είναι τα πιο δημοφιλή θερμαντικά μέσα, αφού η αποδοτικότητά τους σε συνδυασμό με την πολύ προσιτή τιμή τους, τα καθιστά ως μία πολύ καλή επιλογή αγοράς. Τα μανιτάρια λειτουργούν επί το πλείστον με υγραέριο, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα μόνο για εξωτερικούς χώρους. Η ισχύς τους κυμαίνεται μεταξύ 11-14kW, που σημαίνει πως θερμαίνουν περιμετρικά τους από 3 έως 5 μέτρα. Τα μοναδικά μειονεκτήματα των μανιταριών είναι ότι καταλαμβάνουν χώρο στο μαγαζί σας και πως η απόδοσή τους επηρεάζεται αρνητικά από τους έντονους ανέμους. enter image description here

2. Πυραμίδες

Η θερμάστρες πυραμίδες αποτελούν πολύ καλή επιλογή όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι, αλλά μία όχι και τόσο καλή αναφορικά με την απόδοσή τους. Όπως τα μανιτάρια, λειτουργούν κυρίως με υγραέριο και η ισχύς τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, όμως λόγω κατασκευής (η φλόγα βρίσκεται μακριά από την πιατέλα της κορυφής) έχουν απώλειες θερμότητας. Αν στην απώλεια θερμότητας προσθέσουμε και το κόστος τους τότε σίγουρα δεν αξίζει να βασίσετε την θέρμανση του χώρου σας σε μία πυραμίδα. Παρ’ όλα αυτά, λόγω εμφάνισης ομορφαίνουν τον χώρο και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες θερμάστρες σας, ώστε να δημιουργήσετε μία ζεστή ατμόσφαιρα κυριολεκτικά και μεταφορικά. enter image description here

3. Τραπέζια θερμάστρες

Τα τραπέζια θερμάστρες αποτελούν μία νέα λύση ιδανική για πολύ μικρά μαγαζιά (π.χ. bistrot), αφού δεν καταλαμβάνουν καθόλου επιπλέον χώρο. Είναι άρτια αισθητικά και απολύτως ασφαλή για τους πελάτες σας. Δυστυχώς όμως, όπως και οι πυραμίδες, πρόκειται για συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης αφού θερμαίνουν μόνο κάτω από το τραπέζι, αφήνωντας εκτεθειμένους τους πελάτες σας στο κρύο από τη μέση και πάνω. enter image description here

Σταθερές Θερμάστρες

1. Επιτοίχιες θερμάστρες

Οι επιτοίχιες θερμάστρες αποτελούν μία πολύ καλή λύση για να ζεστάνετε τον χώρο σας. Λειτουργούν κυρίως με ρεύμα, αλλά υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε υγραέριο. Θερμαίνουν μέσω υπερύθρων, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ζεσταίνουν επιφάνειες και όχι τον αέρα. Έτσι, σε αντίθεση με τις φορητές θερμάστρες, οι επιτοίχιες δεν επηρεάζονται καθόλου απ'τον άνεμο και είναι κατάλληλες και για εσωτερικούς χώρους. Επίσης, δεν καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο στο μαγαζί σας, μεγιστοποιώντας έτσι τον αριθμό των τραπεζιών που μπορείτε να έχετε διαθέσιμα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημά τους, είναι η στοχευμένη θέρμανση, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε τα κάτοπτρα ώστε να “κοιτάζουν” το ακριβές σημείο που θέλετε να ζεστάνουν κι έτσι να εκμεταλλευτείτε πλήρως την απόδοσή τους. Στα αρνητικά τους είναι το λειτουργικό τους κόστος και πως δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε μεγάλους ακάλυπτους χώρους. enter image description here

2. Θερμάστρες οροφής

Οι θερμάστρες οροφής αποτελούν μία συμπληρωματική λύση αφού λόγω της κλίσης του κατόπτρου θερμαίνουν κυρίως το τραπέζι πάνω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί. Είναι συνεπώς κατάλληλες για μεγάλους χώρους όπου έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά επιτοίχιες θερμάστρες οι οποίες δεν καλύπτουν το κεντρικά σημεία του χώρου. enter image description here

4 σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξετε

Δύο χαρακτηριστικά που αξίζει να προσέξετε είναι το υλικό κατασκευής αλλα και η ισχύς (kW) της θερμάστρας. Όσον αφορά το υλικό, οι βασικές επιλογές είναι δύο, inox και αλουμινίου. Οι θερμάστρες από inox είναι πιο στιβαρές και ανθεκτικές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ οι θερμάστρες αλουμινίου είναι μεν λιγότερο ανθεκτικές, αλλά είναι πιο οικονομικές. Αν ο χώρος σας δεν είναι πολύ εκτεθειμένος (δηλαδή υπάρχει οροφή ή τέντα) και δεν βρίσκεται σε περιοχή με έντονους ανέμους, δεν είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε μία ανοξείδωτη θερμάστρα. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, θα πρέπει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω και να αποκτήσετε μια ανοξείδωτη θερμάστρα που δεν θα φθαρεί από τον καιρό και θα είναι συνεπώς πιό αξιόπιστη λύση σε βάθος χρόνου.

Σχετικά με την ισχύ (kW), τα κιλοβάτ της σόμπας απλώς αποτελούν μία ένδειξη για την ζέστη που εκπέμπουν περιμετρικά τους. Συνεπώς, το πόσες θερμάστρες θα χρειαστείτε, εξαρτάται από τα εξής:

  1. Τα τετραγωνικά που καλείστε να καλύψετε. Μεγαλύτερη επιφάνεια σημαίνει περισσότερες σόμπες.
  2. Τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας. Πέρα από τα τετραγωνικά, η περιοχή που βρίσκεται το κατάστημά σας παίζει μεγάλο ρόλο. Μία σόμπα θα είναι λιγότερο αποδοτική σε ένα ορεινό μέρος από ένα πεδινό ή σε ένα νησί από ένα πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο.
  3. Η κατάσταση και οι υποδομές που έχει ο εξωτερικός σας χώρος. Αν στον εξωτερικό σας χώρο έχετε στέγαστρο ή/και τέντες, τότε αυτομάτως μειώνεται η επίδραση του αέρα και δημιουργείται ένας περιφραγμένος χώρος που μπορεί να διατηρήσει τη ζεστασιά του πιο εύκολα από έναν εντελώς ακάλυπτο χώρο.
  4. Χρειάζεστε την θέρμανση για περισσότερους από 6 μήνες τον χρόνο; Αν ναι, τότε ίσως θα πρέπει να επενδύσετε στην εγκατάσταση φυσικού αερίου (εφόσον περνάει από την περιοχή σας). Το κόστος είναι μεγάλο, αλλά μακροχρόνια θα το αποσβέσετε και μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε, αφού το λειτουργικό κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Συνοψίζοντας

Τα κυριότερα εργαλεία για να θερμάνετε τον εξωτερικό χώρο του καταστήματός σας είναι τα μανιτάρια και οι επιτοίχιες θερμάστρες υπερύθρων. Πρόκειται για τα πιο αποδοτικά μέσα που μπορούν να σταθούν μόνα τους.

Τα μεν μανιτάρια θερμαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο, σε ακτίνα 3-5 μέτρων γύρω τους και μπορούν να τοποθετηθούν όπου εσείς θέλετε. Από την άλλη, οι θερμάστρες υπερύθρων θερμαίνουν επιφάνειες χωρίς να τις επηρεάζει ο αέρας ή η βροχή, αλλά προϋποθέτουν ότι υπάρχουν στο μαγαζί σας τα κατάλληλα σημεία για να τις τοποθετήσετε.

Επιπρόσθετα από όσα αναφέραμε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό που θα σας προμηθεύσει τις θερμάστρες, καθώς κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Αφού επιθεωρήσει τον χώρο σας, μόνο τότε θα βρείτε την ιδανική λύση για το μαγαζί σας.